Simon György természetfilmes egészen fiatal kora óta rajong a vidrákért. Szenvedélyében két gyermeke is osztozik, így a Velencei-tóban élő példányok megfigyelésénél jobb családi programot elképzelni sem tudnak. A filmes január végén egy nádasba rejtett kamerával készített lenyűgöző felvételt egy állat éjszakai lakomájáról. Ha eddig nem hallott vidracsámcsogást, itt a tökéletes alkalom, hogy pótolja. Higgye el, megéri!

A befagyott tavon nem áll le az élet. Az elrejtett kamerák bepillantást engednek a vidrák titkos életébe. Egy éjszaka, akár százszor is alámerülnek a jeges vízbe, és halak mellett rengeteg vízirovart fogyasztanak. Érdekes volt megfigyelni, hogy három bogarat tud felhozni egy merüléssel. Kettőt elenged a jégen, amíg az elsőt elfogyasztja. Hiába volt sötét a felvételek elkészítésekor, az első zsákmány elfogyasztása után az állat pontosan tudja, hogy két elmászott bogarat még meg kell keresnie. A gyerekeim megállapították, hogy háromig tud számolni a vidra. Az állat csámcsogása pedig azóta is téma az asztalnál: "úgy eszel, mint egy vidra"

– számolt be Simon György a Facebookon.

A természetfilmes a Velvet kérdésére elmondta, a jégen sokkal könnyebb a vidrák nyomainak követése. Így sikerült felkutatnia azt a nádast is, ahol az éhenkórász állat felbukkant. Azt, hogy egy példány ennyire közel fog menni az éjjellátó kamerához, ő sem gondolta. Voltak pillanatok, amikor mindössze 20 centire falatozhatott tőle. 

Simon György becslése szerint a tónál nagyjából öt-hat vidrapár tanyázhat (összességében többen is lehetnek), és akad közöttük néhány kifejezetten kíváncsi példány.

Vannak, amelyek a part mellett élnek. Néha a horgászokhoz is odamennek kíváncsiskodni. Egyszer például a gyerekekkel fogtunk kishalakat, majd elkezdtük etetni velük a macskákat, amikor hirtelen kiugrott a vízből egy vidra, és beállt a sorba.

Ha érdekli a Velencei-tó élővilága, a filmes másik videóját se hagyja ki. Ezen az látható, ahogy egy amúgy rejtett életmódú bölömbika hárítja el egy rétihéja készülő légitámadását.

Via expediciovelenceito.hu