Szerintem mindenkinek volt már olyan dolog az életében amit gyűjtött: bélyeg, szalvéta, buszjegyek (igen, ez én vagyok), különleges érmék vagy bankjegyek... van akinél gyerekkori hóbort, aztán elmúlik - de van, akinél megmarad, és kész vagyonokat áldoz rá.

Till Anilla gyűjteménye nem ilyen egyszerű: a 22 éves budapesti egyetemista lány kólásdobozokat, üvegeket gyűjt, szerte a világból.

Nem a mennyiségre, hanem a minőségre megy.

Minden egyes változatból egy darab van neki, és egyelőre még nem állította ki sehol, csak gyűjti-gyűjti, de pár év múlva szeretne neki valami kis szentélyt kialakítani.

Elmondása szerint 4-5 éve kezdődött az egész, eltett egy-két dobozt, ami tetszett neki, aztán mindig hozzátett pár különlegesebbet, később tudatosan gyűjtötte az újakat. 

Egy idő után a barátaim körében is elterjedt, hogy gyűjtöm a dobozokat és az üvegeket, így ők is hoztak a külföldi útjaikról vagy a limitált kiadásokból.

A gyűjtemény jelentős része még dobozokban és polcokon van, a kedvünkért azonban Anilla egy helyre vitte az összeset, és körbefotózta, ezeket láthatja.

Sok dobozhoz van személyes élményem, hiszen a legtöbbet külföldi utazások során tudtam beszerezni. Volt, amit egy lezárt kirakatból szedettünk ki Olaszországban, van amit Jean Paul Gaultier tervezett, rengeteg olyan van ami megnyomorodott, mert Amerikában, amikor 3-3 hónapig gyűjtöttem a dobozokat, 10-20 új darab is összegyűlt, és akkor a hosszú út alatt persze sérültek, de szerintem ettől egyáltalán nem veszítettek az értékükből.

Az egyik kedvencem Kínából van, amin kínai írásjelekkel van írva a márka neve, vagy a színes dobozok, amik egyenesen Új-Zélandról érkeztek postán egy barátnőmtől. De rengetegen hozzájárultak a gyűjteményhez, mióta tudnak róla, a barátom például egy egész nyár alatt gyűjtötte nekem az itthoni limitált kiadásokat.

A régi, különleges dobozokat nem kutatja, nem akar nagyon speciális, antiknak számító darabokra beruházni - nem akar felvásárolni semmilyen gyűjteményt sem, mert nem érezné sajátjának. 

Tudom, hogy ez nem a legnagyobb gyűjtemény, de ebben minden darabot vagy én vettem, vagy nekem szánta aki megvette, így sokkal személyesebb. 

A fun fact az egészben, hogy Till Anilla nem iszik kólát, körülbelül fél évvel ezelőtt leállt minden szénsavas-cukros üdítővel. Így a kólákban manapság vagy benne marad a tartalma, vagy a bátor jelentkezők megihatják, ő csak az üres dobozokat teszi el. 

Aki egy-két dobozzal hozzájárulna Anilla gyűjteményéhez, az ezen a címen tudja megtenni.