John A. Rawlings a YourTango 54 éves bloggere, most elérkezettnek látta az időt arra, hogy az egész világgal megossza, 36 éve nem szexelt. Igen, 18 éves volt, mikor utoljára lefeküdt egy nővel, és az volt életében utolsó alkalom is. Az évtizedek óta tartó cölibátusára pedig érdekes magyarázatot adott.

Vélhetően nem teljesen elhanyagolható a tény, hogy az egyetlen szexuális élménye nem volt túl jó, de annyira nem is volt rettenetes, hogy ne kísérletezhetett volna tovább, ha szeretne. De ő nem akart. Mint írja, azért mert az évek során rájött: ő szapioszexuális.

Hogy micsoda?

A szapioszexuális az, aki a másiknak nem külsejéhez, testéhez, vagy klasszikus értelemben vett belső szépségéhez vonzódik, hanem az intellektusához.

A nők eszétől indulok be, hiszen egy érdeklődő, szakmailag magasan kvalifikált férfi vagyok és az olyan nőket szeretem, akiknek hasonló ambícióik vannak, mint nekem. Sokkal jobban bejön egy nő esze, mint a teste. Egy jó beszélgetés jobban kielégít, mint bármilyen szexuális aktus

- írja a posztjában Rawlings, aki azt is hozzáteszi, hogy ez persze nem lenne akadálya annak, hogy szexeljen is velük, ő egyszerűen csak nem akar. Mint mondja:

a szeretkezés gondolata egyáltalán nem izgatja fel, épp ezért boldog szinglinek tartja magát. De persze vannak olyan szapioszexuálisok, akik megtalálják az örömöt a szexben is, ha rábukkannak a megfelelő partnerre.

Rawlings állítása szerint neki egyáltalán nem hiányzik neki a testiség, mert még nem találta meg a módját, hogy azt összhangba hozza a szexualitásával. Érdekes módon azt azért bevallja, hogy szokott önkielégíteni, de nem pornóra. Arról sajnos nem beszél, hogy milyen fantáziai vannak ilyenkor, így nehéz megfejteni, hogy vajon mégis mitől tud elélvezni.

Nemcsak nem szexelek, de évtizedek óta nem is bújtam össze senkivel. Számomra az fontos, hogy leüljek egy nővel és ő megossza velem a gondolatait. Így találok kielégülést a társasa kapcsolataimban.

Egy szapioszexuális nő tippjei

Egy másik cikkben, Kristen Solle ír arról, hogy ő miként éli meg az intelligenciához való vonzódását. Solle nem utasítja el teljesen a testi kontaktust, ő randizik és le is fekszik férfiakkal, bár azt ő is fontosnak tartja kiemelni, hogy az indítja be, mikor rózsa helyett, könyvet kap ajándékba. Ezen a gondolatmeneten továbbhaladva pedig azt is pontokba szedte, hogy mivel lehet ő legjobban felizgatni. Íme:

  1. Ha a partnere helyesen használ olyan szavakat, amiket mások gyakran elrontanak.
  2. Ha nagyon szofisztikált szexüzeneteket küldenek neki.
  3. Ha Schrödinger macskája mémeket kap.
  4. Ha valaki intelligens testbeszéddel fejezi ki magát, és így nem értik félre egymást a szavak behatárolt világában.

Sokkal többen szapioszexuálisak, mint gondolná

Maga a szapioszex kifejezés a latin „sapere” azaz tudni ige és a "szexus" mint nem keveréke, egyébként pedig a 2000-es évek óta egyre ismertebb szexuális orientáció.

Olyannyira, hogy ma már például Amerika egyik legnépszerűbb társkereső oldalán, az OkCupid-on, a profilunkhoz ezt is kiválaszthatjuk, a megszokott hetero vagy homo mellett - írja az Independent. Ez pedig azt bizonyítja, hogy nincsenek kevesen azok, akik a testiségnél izgatóbbnak tartják a másik eszét.