Az talán senki számára nem új információ, hogy az idő előrehaladtával a test változik. Gyakorlatilag minden porcikánk. Azt jelenséget mindenki ismeri és látta már, hogy a női mellek 30-40-50 stb. éves korban már nem olyanok, mint húszévesen. De a férfiak se ússzák meg a változást, bár a pénisz transzformációja kívülről kevéssé látványos, mégis számottevő.

A Men's Health magazin egy urológussal beszélgetett a témáról, aki nagyon szakszerűen, öt pontba foglalta a pénisz változásait az évek során. Ezeket most mi is elhoztuk.

1. Összemegy

Ez valószínűleg a legkevésbé meglepő változás, mikor elkezd fellépni a kollagénhiány, az egykor ruganyos sejtek elveszítik az elasztikus jellegüket. Az egyetlen, amit tenni lehet a zsugorodás csökkentése érdekében, a hízás visszaszorítása. Különösen a hasi és lágyéki tájékon, hiszen ahogy nőnek a zsírpárnak a pénisz egyre nagyobb része tűnik el a bőr alatt - mondja az orvos.

2. Meggörbül

Ez ellen nem nagyon lehet tenni semmit. Egyszerűen a mindennapi „traumák”, mint a sportolás és a szex megváltoztatják az alakját, hiszen apró sérüléseket szenvedhet el, amik miatt hegszövetek alakulnak ki ennek következtében meggörbül.

A szakember arról számol be, hogy 60-70 évesen ez már annyira látványos lehet, hogy találkozott olyan pácienssel, akinek a pénisze szinte úgy nézett ki, mint a kérdőjel.

3. Megereszkedik

A kollagénhiány és az izmok meggyengülésének köszönhetően a herék is megereszkednek. A doktor szerint extrém esetben annyira, hogy mikor a férfi leül a vécére, a golyói megérinthetik a vizet.

4. Nem áll fel

Az erekcióproblémáknak számos oka lehet és bármilyen korosztályt érinthet, ám sokan idősebb korban találkoznak ezzel rendszeresen. „A merevedési zavar olyan, mintha a pénisznek szívinfarktusa lenne” - magyarázza az orvos, aki azt is hozzáteszi a legjobb megelőzés ugyanaz, mint a szívproblémákra: egészséges életmód.

Ám azzal is számolni kell, hogy az évek során az idegek elfáradnak és kevésbé lesz érzékeny a pénisz, aminek következtében nehezebb elérni az orgazmust.

5. Megbetegedhet

A prosztata vagy hererák szintén bármilyen korban felléphet, de az évek előrehaladtával a kialakulásuk esélye megnő. A pénisz egészségnek megóvása érdekében pedig igen, nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálatra járás – mondja a szakember.

Egyébként arra is kitér, hogy különösen azoknál a férfiaknál, akik nincsenek körülmetélve a személyes higiéniát sem szabad elhanyagolni (alapvetően semmilyen korban), mert ahogy gyengül a szervezet, könnyebben esik áldozatul a fertőzéseknek is.