Egy texasi lány, a 24 éves Amber VanHecke a saját bőrében tanulta meg, hogy nem feltétlenül jó ötlet fenntartások nélkül kezelni a GPS javaslatait. A főiskolai hallgató március 12-én a tavaszi szünet kihasználva indult túrázni a Grand Canyonba, amikor a navigáció az autópályáról egy földútra irányította. A bökkenő csak az volt, hogy hirtelen elfogyott alóla az út, majd kifogyott autójából a benzin. Ezután öt napot töltött a sivatagban rostokolva.

Túrája előtt a lány gondosan megtervezte útvonalát, és mivel cserkészként többször megfordult a vadonban, egy csomó tartós ételt és vizet vitt magával, de a körültekintő előkészületek ellenére a kivitelezés nem ment annyira simán, ahogy eleinte gondolta. Amikor ráhajtott a GPS által megjelölt útra, először csak az tűnt fel neki, hogy szokatlanul kemény a terep, és mindenfelé kaktuszokat lát. Hamarosan rájött, hogy miért.

„Az volt a gond, hogy az út nem volt ott.”

Innentől kezdve balszerencsés események egész láncolata szakadt a lány nyakába. Először a navigáció mondta fel a szolgálatot, aztán meg ráeszmélt, hogy nincs térerő és autójából szinte teljesen kifogyott a benzin. Nagyjából ezen a ponton uralkodott el rajta a pánik. Közben sötétedni kezdett, ezért elhajtott a legközelebbi ember alkotta építményig. Ott töltötte az egész éjszakát, majd a következő napokat is. 

Amber VanHecke túlélési ösztöne a második napon tört a felszínre. Kövekből rakott ki egy hatalmas SOS feliratot a földre, amit a harmadik napon egy HELP jelzéssel egészített ki, abban a reményben, hogy egy pilóta meglátja. Ezzel párhuzamosan jelzőtüzet gyújtott, éjszakára pedig bekapcsolva hagyta fejlámpáját.

A lány főleg dióféléken, magvakon és szárított gyümölcsökön tengődött a vadonban. A nap a legmelegebb órákban olyan erővel tűzött , hogy a műszerfalon főzött magának tésztát.

Úgy éreztem, hogy teljesen elszakadtam mindentől és mindenkitől. Egy ponton átsuhant az agyamon: keres egyáltalán valaki? Kezdtem azt gondolni, hogy egyedül fogok meghalni a sivatagban.

– idézte fel Amber VanHecke, aki kétségbeesésében videóüzeneteket készített családjának.

A negyedik napon egy teherautó robogott el tőle nem messze, de hiába kiabált és integetett, nem vették észre. Ez arra késztette, hogy barikádot építsen, nehogy a következő alkalommal is faképnél hagyják. Csakhogy a továbbiakban egy árva lélek sem vetődött arra. 

A lány türelme az ötödik napon fogyott el végérvényesen, ezért egy üzenetet hagyott autójánál, majd felkerekedett, hogy térerőt találjon. Ehhez nagyjából 18 kilométert kellett gyalogolnia. Végül sikerült elérnie a 911-es segélyhívót, 49 másodperc után azonban megszakadt a vonal, így jobb híján visszaindult autójához.

A rendőrség a hívása nyomán egy helikoptert küldött a körzetbe, amelynek pilótája 40 perc múlva szúrta ki kocsiját, valamint a kövekből kirakott feliratokat. Amber VanHecke mintegy másfél kilométerre bóklászott a helyszíntől, amikor rátaláltak. A lányt azonnal kórházba szállították, ahol kiszáradásos tünetekkel látták el. Ettől eltekintve nem lett komolyabb baja.

A főiskolás azóta visszatért Texasba. Mivel a helikopteres mentés, a kórházi kezelés és autó javíttatásának költségeit egyedül nem tudja előteremteni, a pénzt most egy internetes adománygyűjtő kampánnyal próbálja összekalapozni.

Via ABC, The Daily Mail