Nagyjából hat évvel ezelőtt úgy döntöttem, elég volt a Microsoftból, beruházok egy MacBookra. Az a gép a három éves garancia lejártának kb. másnapján közölte, hogy új aksit szeretne, ami nyolcvanezer forint. Ekkor úgy éreztem, hogy az egyébként sem túl szimpatikus Apple cégből szintén elég volt, és átnyergeltem Linuxra. Az ingyenes operációs rendszerrel meglepően pozitívak voltak a tapasztalataim, meg is maradtam nála, de ez a laptopom is csak a három éves garancia végéig bírta, úgyhogy megint jött egy csere, és ezt most újra egy windowsos gépen írom.

Szóval összesen hat évet töltöttem Windows nélkül, ami idő alatt annyira sok változás volt, hogy gyakorlatilag az újdonság erejével hat most minden. Gondoltam, hátha érdekesek a tapasztalataim valakinek, pontokba szedtem őket, 7 jött össze.

Nem szeretném előre lelőni a poént, de nem kifejezetten pozitívak.

1. És ezért még fizettem is

A legrosszabb az egészben az a tudat, hogy én ezért még fizettem is. A Linuxnak az Ubuntu operációs rendszerét használtam eddig, és ha valami probléma volt, gondolhattam arra, hogy de legalább ingyen volt, és nem egy olyan céget támogattam a vásárlásával, amelynek a monopóliumhelyzetre törő üzletpolitikájával sokszorosan nem értek egyet. Na most ennek az ellenkezője igaz, és ez a legfrusztrálóbb az egészben. Fizettem, és ráadásul pont a Microsoftnak.

Ön melyik cég üzletpolitikáját tartja a legszimpatikusabbnak?

2. Lassúság, összeomlás terén nem volt előrelépés

Mint átlagos felhasználó, nem tapasztalok érdemi különbséget az eddig használt Ubuntu, a hat évvel ezelőtti Windows és a számomra új Windows 10 között: mindegyik rendszer nagyjából ugyanolyan kényelmes, ugyanolyan megbízható. Arra számítottam, hogy a Windowshoz visszatérés valamiféle javulást fog hozni, hát nem ez a helyzet.

Hat évvel ezelőttről elég élénken emlékeszem még arra, hogy a Windows néha milyen lassú tud lenni, hogy időnként eljön a kék halál, vagy hogy valami nem működik és újra kell indítani az egészet. Én naivan azt hittem, hogy ha már ennyi pénzt beszednek a világ számítógéphasználóinak zömétől, hat év alatt fejlődött annyit a Microsoft technológiája, hogy ezeket közben sikerült kiküszöbölni. Tévedtem, ezek ugyanúgy előfordulnak most is, mint hat éve.

3. Viszont pár dologban sikerült visszafejlődni

Még nagyobb meglepetés, hogy nemhogy (látványos) fejlődés nincs, pár dologban egyenesen visszalépést sikerült elérnie a Microsoftnak hat év kemény munkájával. Persze más dologban bizonyára fejlődés volt, de sajna a visszalépések a szembetűnőbbek, a Cortana nevű virtuális személyi asszisztens bevezetése pl. bizonyára hatalmas fejlődés (végre sikerült leutánozni az Apple Sirijét!), de engem speciel teljesen hidegen hagy és attól sem érzem jobban magam, hogy a programokat már appoknak nevezi a rendszer. Alább a legördülőben olvashat pár idegesítő apróságot, amit hat éve még tudott a Windows, de most már nem tud.

Pár bosszantó példa

1. Az első munkahelyemen angol nyelvű Windows volt a céges számítógépeinken, amit magyar billentyűzettel használtunk. Ezt szoktam meg, azóta is angol nyelvű Windowst használok, pl. mert ha valami hiba van vagy valamit nem tudok, angolul sokkal előbb találok megoldást netes fórumokon. De közben meg magyarul írok, kell a magyar billentyűzet. Döbbenet, de a most aktuális Windows-verzióban ez már nem megvalósítható. Ha a Windowsom angol nyelvű, az alapértelmezett billentyűzetem az angol billentyűzet. Amit átállíthatok persze magyarra, át is állítok, de minden egyes kikapcsolás, leállás, hibernálódás, stb. után visszaáll magától angolra. Soha nem gondoltam volna, hogy egy ennyire alapvető dolog, ami a kilencvenes években sem volt gond, 2017-re megvalósíthatatlanná válik: nincs már olyan, hogy angol nyelvű Windowst használok magyar billentyűzettel.

2. Azt szeretem, ha az időt 00:00 perctől 23:59-ig mutatja az óra, azaz nem kétszer 12 órás formátumban. Ez eddig sose volt gond, beállítottam így az időt, így is mutatta. A Windows 10-ben is beállítottam, de a lock screenemen így is 0-12-es óra van, amit nem tudok megváltoztatni. Ugyanis a bekapcsolóképernyő óráját nem állítgathatom, mert a Microsoft jobban tudja, hogy mit szeretnék, mint én.

3. Én egyedül használom a gépemet. Semmi szükségem felhasználói profilokra, nem akarok bejelentkezni a saját gépembe, bekapcsolom és azonnal használni akarom. Eddig ez sem volt probléma, nem volt kötelező a számomra teljesen értelmetlen és szükségtelen profilrendszer. Pár napja azonban véletlenül belenyúltam valamibe a Mail fantázianevű levelezőprogramban, és azóta megváltoztathatatlanul kéri a Microsoft-jelszavamat a gép, ha bekapcsolom. Leellenőriztem, kerek perec megmondja a Microsoft hivatalos oldala, hogy ha ezt megváltoztattam, akkor nem lehet többet módosítani, csak ha teljesen újrainstallálok mindent. Úgyhogy most fölöslegesen adogathatom meg magamnak a jelszavat minden alkalommal, ha bekapcsolom a gépet. Ha a Mail levelezőprogramot egyszer megnyitottam, akkor onnantól kezdve kötelező minden alkalommal megadni a jelszavamat.

4. Gyakran kapok fájlokat Skype-on, ezeket szeretem rendszerezetten elmenteni a gépemre. A Microsoft mindig is szerette maga megmondani, hogy én mit hova mentsek, de ezt eddig át lehetett állítani arra, hogy ha jön egy fájl, megkérdezi, hogy hova mentse el és megmondhattam én. A Windows 10 szuper új Skype-jából ezt a lehetőséget vagy megszüntették vagy úgy eldugták, hogy én mint átlagfelhasználó egy órás kutatómunkával sem tudtam rájönni, hogyan érhetem el azt, ami eddig soha nem okozott problémát.

4. Több minden kompatibilis

Ez az egyetlen pozitívum a Windows javára. Bár maga a rendszer nem jobb, mint a Linuxé, az kétségtelen, hogy több minden fut rajta. Például most már a Netflixet is tudom nézni, újra használhatom a kedvenc képszerkesztőmet, a Paint.netet, stb. Csak ebben az a frusztráló, hogy ez nem a Windows érdeme, hanem egyrészt a Netflix és a Paint.net szerintem szerencsétlen döntése, másrészt pontosan a Microsoft azon üzletpolitikájának a következménye, amit etikátlannak tartok.

Milyen operációs rendszer fut az ön saját, otthoni gépén (nem munkahelyi számítógépen)?

5. Office-om továbbra sincs

Külön felháborító az Office-szal kapcsolatban egyrészt az, hogy hivatalos Office for Mac létezik, linuxos gépekhez azonban nincs hivatalos Office. Ez nyilván azért van így, hogy a mamutcég ezzel is gátolja az ingyenes verzió terjedését. Másrészt arcpirítóan drága egy legális Office, és nekem belőle speciel csak a Wordre lenne szükségem, mert hála Istennek se táblázatokat, se prezentációkat nem kell gyártanom. Természetesen nincs olyan, hogy a programcsomagnak csak egy részét vásárolom meg, arányosan csökkentett áron, hanem muszáj lenne az egészet egyben méregdrágán, úgy viszont nekem nem éri meg. Kösz, Microsoft.

6. Folyton frissít

Oké, minden rendszer frissít néha, pont azért döntöttem úgy, hogy egy kicsit pihentetem a Linuxot, mert egyszer az egyik frissítésre igent mondtam és ettől annyira meghalt a gép, hogy hetekig szervizbe jártam vele és egy csomó adatom elveszett. Nyilván nem önnek újság, hanem nekem, hogy a Windows is frissít. Rendszeresen frissít! És milyen hosszasan. Az Apple-höz és a Linuxhoz képest is megdöbbentő, hogy a Windowsnál mennyi idő megy el a frissítésekkel.

7. Helló vírusirtó!

Amikor ezt a Windows 10-es laptopot megvettem, hagytam magam rábeszélni a McAfee vírusirtóra a boltban. Vírusirtás-témában nagyon nem vagyok otthon, tekintettel arra, hogy se a Macen, se a Linuxban nem szükséges, talán emiatt van, hogy sajnos egyelőre nem sikerült megértetnem a szoftverrel hosszas kísérletezések ellenére sem, hogy nekem sehol semmilyen formában nincs szükségem ikonocskákra, felugró ablakokra és legördülő sávokra abban a témában, hogy ő most ezt is leellenőrizte és totál vírusmentes a gépem.

Én ahhoz vagyok hozzászokva, hogy vírusmentes  a gépem, köszi, csak akkor ugorjon fel ablak vagy gördüljön le sáv, ha valami baj van. Amíg minden oké, addig ellenőrizgessen szép csöndben a háttérben. 

(Azért mindenképpen megérte a fizetős vírusirtó, hogy legalább azért nem kellett küzdenem, hogy a vírusirtó ne tegyen automatikus aláírást minden e-mail végére. Csak szerintem abszurd, ha egy vírusirtó minden e-mailbe beleteszi a saját reklámját? Egy vírusirtó, ami úgy viselkedik, mint egy vírus? Ennek nem szabadna léteznie a valóságban.)