Nehéz elhinni, de Ecuadorban a mai napig léteznek olyan magánklinikák, amelyekre azért azért zárnak be embereket, hogy a homoszexualitásból vagy transszexualitásból "kigyógyítsák" őket. Egy 1986-ban született ecuadori fotós, Paola Paredes eldöntötte, hogy utánamegy a mesterséges "heterósító" intézményeknek, és egy adománygyűjtő kampány részeként fotósorozattal mutatja be ezt az egyszerre brutális és nyomasztó kórházrendszert. 

Kínzóközpontok Ecuadorban

Ecuador alkotmánya 2008 óta elismeri a melegek jogait, azóta tilos "homoszexualitást gyógyító" orvosi szolgáltatást kínálni. Ennek ellenére mind a mai napig mintegy 200 ilyen magánklinika működik szerte az országban. Ezek a melegeket "gyógyító" központok legtöbbször drogelvonó-intézeteknek álcázzák magukat.

A huszonegyedik századi fejjel teljesen elképzelhetetlen intézményekben a fiatalokat legtöbbször a saját családjuk küldi terápiára - egy olyan magánkórházba, ahol megsértik az alapvető emberi jogokat és brutálisan megkínozzák a pácienseket. 

This is an image of a my new photographic series ‘Until You Change’ In Ecuador approximately 200 facilities exist to ‘...

Posted by Paola Paredes Photography on Friday, 21 April 2017

Paredes 2013-ban hallott először arról, hogy Ecuadorban léteznek ilyen magánklinikák. Néhány éve ő is bevallotta családjának, hogy meleg, és ezt egy portrésorozattal is dokumentálta az Unveiled Projekt részeként, amelyben részletesen bemutatta, hogy hogyan reagál a családja a nemi identitásának felvállalására. Miután tudomást szerzett ezekről az intézményekről, már rögtön tudta, hogy mi lesz a következő projektje. 

Mivel az újságíróknak és a média munkatársainak szigorúan tilos belépni ezekbe az épületekbe, Paredes úgy döntött, hogy egy stilizált fotósorozattal saját magát helyezi a páciensek helyébe, és így mutatja meg ezt a megdöbbentő jelenséget. Paola Paredes rengeteg interjút készített a kínzóközpontokat megjárt, egykori páciensekkel, és ezután készítette el ezt az egészen brutális és bizarr világot ábrázoló portrét. 

A fotós elmondta, hogy ezek az intézmények nagyon erősen vallásosak, és csak egyetlen célt tűztek ki célul, mégpedig azt, hogy a rehabilitáció akkor lesz eredményes, ha megváltoztatják az embert. Ezért ez is lett a projekt neve: 

Amíg meg nem változol.

A fotók azt mutatják meg, hogy a betegek a legkülönfélébb kínzásoknak, megaláztatásoknak voltak kitéve: bántalmazták, ütlegelték, szidalmazták, éheztették őket és még az is előfordult, hogy őrök rávizeltek a betegekre vagy jéghideg vízzel öntötték le őket. És a legkeményebb az egész történetben, hogy ezek az intézmények azért tudnak működni a tilalom ellenére is, mert maffiaszerűen üzemelnek és védelmi pénzt fizetnek a hatóságok korrupt tagjainak.

New Until You Change Video from Paola Paredes on Vimeo.

Az egész projekt eredményeként arra jutott, hogy csak egyetlen úton lehet megállítani ezeket a magánklinikákat, ha az oktatás segítségével megtanítják az ecuadori, szigorúan katolikus embereket az elfogadásra és a toleranciára. Paredes nyíltan vállalta, hogy ez volt az egész projekt célja, bár azt is hozzátette, hogy valahol elkeseríti ez a gondolat, mert valójában ős is tudja, hogy ez nem elég. 

A teljes fotósorozatot itt tekintheti meg.

via Huck Magazine

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Az illegális kínzóklinikák ellen küzd kampányával egy ecuadori fotós

Paola Paredes egy kemény fotósorozattal hívta fel a figyelmet a homoszexuálisokat "átnevelő", brutális intézményrendszerre, ami még mindig működik az országban.

19 · Jun 10, 2017 05:45pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments