Idén április 15-én volt 105 éve, hogy megtörtént minden idők leghíresebb hajókatasztrófája. A Titanic az Atlanti-óceán északi részén jéghegynek ütközött, és ezután a tengerbe süllyedt. 

A roncs két nagyobb darabban, 3821 méter mélyen feküdt évtizedeken keresztül az óceán fenekén, 900 km-re Új-Fundland partjaitól, és csak 1985-ben kezdték meg a maradványok felszínre hozását. 

Egy hónappal a Titanic katasztrófája után találtak egy mentőcsónakot a vízen, amiben három férfi holtteste volt. Az RMS Oceanic nevű mentőhajó által megtalált csónak több mint 300 km-re sodródott a tragédia helyszínétől. A benne talált fényképek és napló alapján kiderült, hogy a hajó két kazánfűtője, és a feltehetően az első osztályon utazó, 37 éves Thomson Beattie voltak a halott utasok. Thomson Beattie egyike volt annak a harminc embernek, akik a fedélzeti mentőcsónakban hagyták el a süllyedő hajót, az utolsók közt.

Minden bizonnyal ez volt tehát a Titanic utolsó mentőcsónakja, amiben találtak egy jegygyűrűt is. Az állt rajta: Edward to Gerda, vagyis ez minden bizonnyal az egyik elhunyt utas, Gerda Lindell jegygyűrűje, amely egyben a Titanic elsüllyedésének egyik tárgyi emléke. A nő vízbe fulladt, amikor megpróbálta elérni a mentőcsónakot – de ez már csak a férjének sikerült, akinek kezében ott volt ez a bizonyos gyűrű.  

Miután megtalálták, a jegygyűrű Gerda Lindell édesapjához került, később pedig kiállítási darab lett belőle.

Hamarosan jön a Titanic kiállítás

Nemsokára Budapestre érkezik a hajókatasztrófáról szóló kiállítás, amelyet a volt VAM Design Center területén (1061. Budapest, Király u. 26.) lehet majd megtekinteni. A július 20-án nyíló, 2300 négyzetméteres Titanic kiállításon az óceánjáró rajongói és az érdeklődők több száz eredeti műtárgyat - bútorokat, ruhákat, ékszereket - tekinthetnek meg a híres hajóroncsból. Önálló magyar részleg is lesz, ahol az 1912-ben elsüllyedt hajó magyar vonatkozásait mutatják be.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A Titanic utolsó mentőcsónakjában három halott férfi, és egy jegygyűrű volt

Egy hónappal a katasztrófa után találták meg, háromszáz kilométerre az elsüllyedt óceánjárótól.

24 · Jul 08, 2017 04:13pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments