Harry herceg eléggé ellopta a show-t azzal, hogy hivatalosan is megkérte barátnője, Meghan Markle kezét. Pedig egy másik igen fontos dolog is történt a királyi családban. November 16-án Katalin hercegné férje elindította a nemzeti

Vilmos-tervet,

aminek valójában nem ez a neve, viszont a lényege az, hogy megállítsa az online bántalmazást, a cyberbullyingot. Vilmos herceg alapítványa, a Royal Foundation létrehozott egy munkacsoportot, ami összehozta a közösségimédia-felületeket, az internetszolgáltatókat és azokat a szervezeteket, amiknek a fiatalok megvédése és támogatása a célja. Így létrejött a terv, amivel majd biztonsággal és kellő optimizmussal lehet majd nyúlni a mai technológiákhoz.

A kampány a 11-16 éves gyerekeket célozza meg, és tulajdonképpen egy tanácsgyűjtemény. Az akcióterv címe: Stop, speak, support - tartalmáról keretes írásunkban tájékozódhat.

Akcióterv a bántalmazás ellen

1. STOP (Állj)

- Várj egy kicsit, mielőtt beavatkoznál, és ne ossz meg vagy lájkolj negatív kommentet.

- Próbáld megérteni, mi is történik valójában.

- Ellenőrizd, milyen közösségi irányelvek vannak az oldalon, amin éppen vagy. 

2. SPEAK (Beszélj)

- Kérj tanácsot egy felnőttől, akiben megbízol.

- Használd a bejelentés-funkciót az oldalon,

- Beszélj egy olyan jótékonysági szervezettel, ami pont azért van, hogy segítsen az ilyen helyzetekben

3. SUPPORT (Támogass)

- Küldj együttérző, támogató üzenetet annak, akit bántanak, hogy tudja, nincs egyedül.

- Bátorítsd arra, hogy beszéljen a dologról valakivel, akiben megbízik.

- Valamilyen pozitív dologgal tereld el a gondolatait a helyzettől.

Katalin hercegnének is fontos ez a téma, és nem azért, mert gyerekként bántalmazták az iskolában. Férjével együtt már évek óta komolyan foglalkoznak az angol gyerekek testi-lelki egészségével; nem ragadtak le annyinál, hogy adományt gyűjtöttek a bántalmazott gyerekek javára. Először is meg akarták érteni, hogy miről is szól ez az egész. Ezért is vettek részt anti-bullying workshopon. Sőt, személyesen tárgyaltak a Facebookal és a Twitterrel, hogy kialakuljon egy konstruktív kommunikáció az online bántalmazással kapcsolatban, hogy egyszer és mindenkorra véget vethessenek ennek a jelenségnek.

A Sunday Times-nak elmondták, hogy szülőként, György és Sarolta születése után vált igazán fontossá számukra, hogy valamit tegyenek az online bántalmazás ellen. Lehet, hogy Katalin hercegnét többször látjuk olyan megmosolygató helyzetben, amint amikor mondjuk egy ember nagyságú Paddington mackóval táncol, de ha kell, akkor kellő komolysággal beszél a szextingelésről is akár. 

Ha ön jogellenes, vagy kiskorúakra káros online tartalommal találkozik, olvassa el a témáról szóló cikkünket és használja a cikk végén található bejelentő felületet!

(Telegraph, Variety, Daily Mail)