A szaloncukor a századforduló idején terjedt el Magyarországon, ahol kuriózummá vált, mi pedig szép lassan rá is kattantunk. Olyannyira, hogy sehol a világon nem találunk belőle olyan jót, mint itthon, ami nem csoda, jelenlegi, klasszikus formájában ugyanis más országokban nem kapható. De azért illene hálát adnunk a franciáknak, hogy már a 16. században feltalálták az elődjét, a fondantcukrot, és persze Szamos Mátyásnak, hogy 50 évvel ezelőtt megalapította saját marcipánüzemét. 

Nélkülük ugyanis most aligha lenne mit a fára aggatnunk, nem tudnánk mivel lefojtani a tíz liter halászlevet, amit szenteste magunkba tuszkoltunk, és talán még a gyomorégést is könnyedén megúsznánk. (Na jó, de mi értelme van az ünnepnek, ha nem hozunk súlyos áldozatokat érte? Majdnem semmi.)

A szaloncukorra tehát évi rendszerességgel szüksége van az ember szervezetének, de elképzelte már, hogy egyébként az, amiért ennyire rajong, hogyan is készül? Ha igen, akkor azért, ha nem, akkor pedig azért érdemes megtekinteni az alábbi videót, amelyben Szamos László és Haraszti Andor, a Szamos mestercukrászai fedik fel a szakma titkait a Váci utcai Szamos Gourmet Ház látványműhelyében. Tudja meg, mi az az üreges korpusz, a hőalagút, vagy hogy mire jó a hármas hengergép. Művelődjön a témában: