A karácsonyfára aggatott dekorációk egyik főszereplője a hagyományos tűzijáték elődje, a csillagszóró. Dacára annak, hogy működés közben általában szívrohamközeli állapotba hozza a családot, a látványa végül minden rettegést feledtet, és csak a jellegzetes illat marad utána. Persze, ha olyan könnyű lenne vele felgyújtani az egész lakást, akkor nem engedélyeznék szabadon a használatát. 

A csillagszóró működése hosszabb és rövidebb ideig is tarthat, attól függően, hogy milyen hosszú. Elkészítéséhez általában 45 centiméteres acéldrótokkal kezdenek dolgozni, amelyeket első körben egy válogatógép nyílásaiba helyeznek. (A felvonulásokon használt csillagszórók 91 centijükkel hosszabbak és nehezebbek, mint az egyszerű, otthoni verziók, így az elkészítésük is több időt vesz igénybe. Éppen ezért végül akár 4 percig is éghetnek). 

A gép mozgásával a drótok egyesével lehullanak, ezért egy fából készült, a harmonika elvén működő rugós rácsot helyeznek alájuk, és úgy mozgatják a felül lévő válogatógépet, hogy a drótok szép párhuzamosan belehulljanak a rácsba. Amikor mind a 300 csillagszóró a helyére kerül, egy karral lezárják a rácsot.

A következő lépés, hogy egy nagy tartályban a csillagszóró égésben szerepet játszó bárium-nitrátot semleges kémhatású bórsavval kevernek össze, majd vizet, végül kukoricalisztet adnak hozzá. Utóbbi az összetevők megkötésében segíti az elegyet. Ezután vasreszeléket adnak hozzá, ezek adják majd a csillagszóró arany színű fényét. Ez után jön a legveszélyesebb hatóanyag, az alumíniumpor. 

Miután minden komponens rendesen elkeveredett a masszában, egy szállító gépezet a megfelelő irányba fordítja a drótokat tartó rácsot. Egy emelő felemeli a masszát tartalmazó tartályt, hogy szépen bevonhassa vele a drótokat. 

Nagyjából 100 perc alatt 286 drótokkal teli rácsot merítenek a keverékbe. Később, egy másik merítéssel, újabb réteget visznek fel a drótokra, ami duplájára növeli az átmérőjüket. A drótok minden merítés után egy kemencén haladnak keresztül, hogy a massza rendesen rájukégjen és megdermedjen.

Az elkészült 300 darab csillagszórót egyesével ellenőrzik, nagyjából 3 perc alatt. Az ellenprzés a vastagságukra és tömörségükre is vonatkozik, de azért is fontos, mert a legkisebb szabálytalanság vagy hiba esetén az adott darabot mindenféleképpen selejtezniük kell. Csomagolás előtt egy hétik pihentetik őket. 

Ha a távol-keleti, kézműves csillagszóró-készítés titkaira kíváncsi, akkor viszont ezt a videót ajánljuk figyelmébe: 

Ezt pedig akkor, ha még nem látott egyszerre 10 ezer darab csillagszórót égni. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Így készül, és így ég egyszerre 10 ezer csillagszóró

Most megtudhatja, hogyan készülnek a kézműves és a gyári verziók. És hogy milyen, amikor egyszerre ég 10 ezer darab.

0 · Dec 24, 2017 10:09am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments