Eredeti vagy műfenyő?

Örök kérdés, és szerencsére mindkettő mellett ezermilliárd érvet lehet felsorakoztatni, így ez a cikk most nem is azért íródik, hogy a végén letegyük a voksunkat valamelyik mellett. 

Ami tény, hogy karácsonykor mindenki felállítja a maga fáját, ki így, ki úgy, van, aki az eredetit preferálja, mások pedig a műanyag verziót. Így az ünnepek közeledtével viszont mégsem kínoznánk önt azzal, hogy megmutatjuk, hogyan vágnak ki egy lucfenyőt, ezért úgy döntöttünk, inkább kiműveljük a műfenyő-gyártás művészetéből. 

Mesterséges karácsonyfát először Németországban állítottak az 1700-as évek végén, ami akkoriban fémvázra ragasztott, zöldre festett libatollakból készült. Ez viszont iszonyú tűzveszélyesnek bizonyult, ezért jól jött, amikor 1930-ban az Addis Brush Company nevű brit cégnél kitalálták, hogy mi lenne, ha a vécékefe mintájára készítenék el a műfenyőket úgy, hogy hosszabb fadarabokat zöldre festenek, majd a sörtéket erre helyezik rá éppen úgy, ahogy az eredeti fa tűlevelei állnak.

Mivel ez már nem volt olyan tűzveszélyes, és a sörtéi a nehezebb díszeket is elbírták, egészen a hatvanas évek elejéig uralkodó módszernek bizonyult. Akkortájt azonban egyre több helyen váltani kezdtek a polivinil-klorid, azaz a PVC-alapú karácsonyfa-gyártásra, ami azóta is a legnépszerűbb elkészítési módszer, ráadásul a 85%-uk Kínában készül. 

A videón egy kínai, Szucsonban működő műfenyőgyár munkáját tekintheti meg a saját szemével, de előtte kicsit összefoglaljuk a lényeget. A műfenyő ágai, ahogy fent írtuk is, PVC-lapokból állnak, amelyeket gépekkel vagdosnak tűlevélszerűre, aztán egy erős, de hajlítható fémdróttal merevítik. Utána nagyjából hatméteres darabokra vágják őket, amelyekből még kisebb darabokat vágnak, majd precízen különböző méretűre és alakúra formázzák őket. Nézve talán kicsit könnyebb elképzelni, úgyhogy íme: 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Így lesz csilivili karácsonyfa a műanyagból

Természetesen Kínában kell keresni a megoldást. Nézze meg, hogy készül, ami a nappalijában áll minden évben, vagy hogy mi ellen ágál tiszta erőből.

0 · Dec 25, 2017 10:41am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments