Ha nem aggatnánk tele minden évben a karácsonyfánkat színes-szagos díszekkel, egyrészt tök furán nézne ki, másrészt hiányérzetet okozna, ha nem lenne mibe belelépnünk tízpercenként, miután a macska vagy a gyerek alól végre kiráncigáltuk a dekoráció maradványait. És valószínűleg az sem esne jól a léleknek, ha nem kellene minden évben hisztérikusan egymást hibáztatni, amikor egyik dobozban sem találjuk a csúcsdíszt, pedig pontosan emlékszünk rá, hogy tavaly még megvolt. 

Aligha gondolt az 1600-as években ezekre a mai élethelyzetekre Hans Greiner, amikor németországi, lauschai üveggyárában karácsonyfadísz-készítésbe kezdett. Az ő motivációja elsősorban abból adódott, hogy nem volt pénze almát és diót venni karácsonyra, ezért, hogy valamivel mégis örömet szerezzen a gyerekeinek, a szakmáját segítségül hívva gömbalakú üvegdíszeket készített. A környezetét teljesen lenyűgözték az alkotásai, így idővel már a formavilágon is változtatott, és madarakat, csillagokat fújt és formázott az üvegből. A díszek belsejét először higannyal, ólommal vonta be, majd ezüstnitrát és cukros víz speciális keverékét használta a színezéshez. Ahhoz, hogy a díszek szépen csillogjanak, a mesterek idővel fogászati amalgámtartalmú anyaggal foncsorozták őket, és így tükröződhetett bennük a környezetük. 

Az üvegdíszek egyre népszerűbbé váltak, de az igazi siker 1880-ban jött el, amikor egy Frank Winfield Woolworth nevű amerikai áruházmágnás egy vagyont költött arra, hogy Németországból Amerikába importálja a karácsonyi üvegdíszeket. Ez annyira bejött neki, hogy 1890-ben már 25 millió dollárt keresett az értékesítésükön. 

Az üveggyártás művészete azóta sem változott sokat, az igazán szép darabokat továbbra is kézzel készítik. Az alábbiakban két videó megtekintésével beleshet a kulisszák mögé, és megtudhatja, hogy készülnek a gömbök, és a kötelező csúcsdísz. 

Először a csúcsdísz készítésének művészetét mutatja meg ez a cseh úr, tessék nézni: 

Most pedig irigykedjen azokra, akik képesek a saját kezükkel karácsonyfadíszeket alkotni. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Ott lóg a fáján, de tudja, mekkora meló van mögötte?

A karácsonyfadíszek üvegből készült verziói már az 1600-as évek óta léteznek, de látta már, hogy készülnek?

0 · Dec 26, 2017 01:46pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments