Február másodikán új sci-fi-sorozatot mutatott be a Netflix, az a címe, hogy Altered Carbon. A  Joel Kinnaman által alakított főszereplő neve Takeshi Kovacs (a magyar és japán névsorrend szerint Kovács Takeshi), és persze rögtön utánanéztünk, hogy ez a vezetéknév véletlen-e. A Wikipédia szerint nem: a karakter japán és kelet-európai felmenőkkel rendelkezik, azaz lehet feltételezni, hogy a 25. században élő bűzöző-katona elődjei között magyarok is voltak, és tőlük származik a Kovács név. Hogy ettől rögtön érdekesebbé válik-e ez a sorozat, azt döntse el ön az alábbi trailer segítségével, mi mindenesetre kerestünk még 5 olyan sorozatot, amelyik tartalmaz (részben) magyar származású karaktert.

Természetesen a lista összeállításánál a magyar gyártású sorozatokat nem vettük figyelembe, mert úgy túl könnyű lett volna. Így viszont baromi nehéz volt, de annál érdekesebb találatokra bukkantunk.

1. Green Acres

Ez a vígjátéksorozat 1965 és 1971 között ment a tévében Amerikában, egy házaspárról szól, akik New Yorkból vidékre költöznek. A sztori szerint a feleség, Lisa Douglas magyar származású: őt Gábor Éva alakította, Gábor Zsazsa húga. Amint itt Lisa Douglas a válogatásvideó legvégén bevallja: nem tud főzni, nem tud háztartást vezetni, csak magyarul tud beszélni és Gábor Zsazsát utánozni.

2. Mind Your Language

1977-től 3 évadon keresztül ment a Mind Your Language című vígjátéksorozat a brit ITV csatornán, és 1986-ban volt még plusz egy szezon. A sztori egy brit nyelviskolában játszódik, ahol angolul nem beszélő bevándorlóknak tanítják az ország nyelvét. A második évadban szerepel bizonyos Szabó Zoltán, akinek bemutatkozó jelenetét az alábbi videón 2:00-től lehet megnézni. Senkinek nem szeretnénk elvenni a kedvét a megtekintéstől, mert tényleg nagyon érdekes, de tartozunk annyi figyelmeztetéssel, hogy az első magyar vonatkozási poén a Hungary-hungry szóvicc.

Ebben a sorozatban Szabó Zoltánt bizonyos Gabor Vernon alakította, akinek az IMDB-oldaláról annyi derül még ki, hogy a színész 1925-ben született, és benne volt a Polipka című James Bond-filmben is. 1985-ben, az Egyesült Királyságban hunyt el.

3. Twin Peaks

Eléggé keményvonalas rajongónak kell ahhoz lenni, hogy az ember emlékezzen, hogy Twin Peaksnek egy magyar lakója is van még a sorozat legendás, a '90-es évek elején futott második évadjában. A helyi tisztítóban dolgozó, budapesti származású és angolul nem beszélő hölgy a képernyőn nem jelenik meg, csak Pete Martell mesél róla egy jelenetben, amely az alábbi videón 3:10-nél kezdődik. Ameddig az idén adásba került harmadik évadot nézni bírtuk, addig a Twin Peaks-i magyar kolóniáról több említés nem volt, de ez persze nem zárja ki, hogy a szál később ne került volna elő, mert mi sajnos minden kezdeti lelkesedésünk ellenére a felénél feladtuk.

A lényeg mindenesetre, hogy Pete Martell csak két szót tud magyarul, azt, hogy paprika és gulyás.

4. Vészhelyzet

Extranagy adag jóindulatra van szükség ahhoz, hogy ezt a szereplőt legalább egy kicsit magyarnak tekinthessük: Luka Kovač ugyanis a Vészhelyzet története szerint egyáltalán nem magyar volt, hanem kifejezetten horvát. Amint azt alább meg lehet nézni, Kovač doktor az egyik Afrikában játszódó jelenetben például horvátul imádkozik, ami természetesen az őt alakító Goran Visnjic anyanyelve. Na de azért ha valakinek a vezetékneve Kovács, akkor valahol valamikor valamilyen magyar felmenőnek csak kellett lennie a képben, nem? Nem feltétlenül, de álmodozni mindig lehet!

Kovač doktor mindenesetre a George Clooney által alakított Ross doktor helyét töltötte be a Vészhelyzetben 9 évig.

5. Holby City

Csodás, hogy miket nem lehet találni az interneten. A BBC-n 1999 óta megy egy kórházsorozat Holby City címmel, és ez 2012-ig tartalmazott egy Anton Meyer nevű szereplőt – alább a karakter legutolsó jelenetét lehet megnézni. A Wikipédia hosszasan részletezi, hogy a karaktert eredetileg iráni származásúnak szánták, de végül az őt alakító Geogre Irving javaslatára döntöttek úgy, hogy a szereplő egy '56-os magyar, aki a szüleivel együtt menekült Nagy-Britanniába.

A szereplő elvileg magyar akcentussal beszél (amit mi a fenti részletben nem igazán hallunk), és a leírás szerint „Meyernek magyar temperamentuma van: borús, egy kis mediterrán élénkséggel.”

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Bemutatjuk Kovács Takeshit és 5 magyar elődjét

Az Altered Carbon egy új sci-fi-sorozat. Főszereplője japán-magyar származású, így összeszedtünk még 5 magyar sorozatszereplőt külföldi sorozatokból.

9 · Feb 03, 2018 01:25pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments