Ha meghallottam vagy olvastam egy történetet arról, hogy valaki az unokázós csalásként elhíresült átverés áldozata lett, akkor mindig az járt a fejemben, hogy hogy lehet ennek bedőlni? Hogy lehet azt elhinni, hogy az éjszaka közepén házhoz jönnek teljesen idegenek, hogy készpénz, ékszer ellenében elfelejtsék a kárt, amit a közeli rokonuk okozott nekik. Most már sejtem.

Feltehetőleg én se szórakoznék nagyon, ha egy rokonom, barátom testi épségéről lenne szó, de azért gyorsan meggyőződnék róla, hogy a csalóktól származó információk valósak-e. Mert az érzelmek simán felülírnák az észérveket.

Én is beleszaladtam egy csalásba, és sikerült is átverniük. Pénzzel nem húztak le végül, de így is szar érzés.

Az unokázós csalással ellentétben a PayPal-átverésről nem hallottam. Egyáltalán nem érintett. Nem nagyon hirdetek a neten semmit, jelen esetben meg az apróhirdetésekre ugranak a csalók. Minden úgy történt, ahogy az itt is le van írva. Angolul írtak, egy nő volt, hogy megvenné az általam hirdetett dolgot, amit elszállíttatna a bulgáriai házába. Megbeszéltük az árat. Kérdezte, hogy van-e PayPalom. Jobban szerettem volna, ha nem így megy, de különösebb problémám nem volt a dologgal. Megírtam neki, hogy hova küldje a pénzt. Reggel írt, hogy megtörtént az utalás. Nézem, sehol semmi. Azt írta, hogy nézzem meg, hátha spambe ment, ott lesz egy link amin keresztül el kell fogadni az utalást, illetve még előtte ki kell fizetnem a szállítmányozó cégnek a szállítási díjat. Ez volt az a pont, ahol a feltűnt, hogy itt valami nem stimmel. 

Még régen használtam PayPalt és emlékeztem, hogy ha azon keresztül megy az utalás egyik felhasználói fiókból a másikba, akkor az konkrétan másodpercek alatt megtörténik, látszik, ott lesz az egyenlegen. Ehhez képest órák teltek el, de nem jött semmi. Erre alaposabban elolvastam a levél azon részét, ami a szállítással foglalkozó cég általam történő kifizetéséről szólt. Erről soha nem volt szó. Miért én csináljam ezt? Fizesse ki ő? Miért kell rajtam keresztül mennie annak a pénznek? Közben kiderült, hogy ő még az általam hirdetett dolog árát plusz még az ugyanannyiba kerülő szállítási költséget is "elutalta" a PayPal számlámra. Azt írta a levélben, hogy egy Western Union-számlára kellene nekem utalnom a szállítási költséget (amit ő előre kifizetett), és csak aztán kapom meg a pénzt, akkor fog megjelenni a PayPal egyenlegemen. Hogy mi van?

Két szót írtam be a keresőbe: PayPal és Western Union. Csakis olyan találatokat kaptam, hogy ez egy csalás. A biztonság kedvéért ezt is megírtam a nőnek, hogy szerintem ez egy átverés, szóval hagyjuk a francba az egészet. Pár nap múlva új emailt küldött, hogy nem válaszoltam neki. Még egyszer leírta, hogy szerinte ez hogy működik, kicsit el is bizonytalanodtam, hogy most tényleg ennyi energiát fektetnek egy ember lehúzásába? 24 email, hogy pénzt szedjenek ki belőlem? Igen. Nem tűnt fel elsőre, mert viszonylag hosszabb leveleket kaptam, de csak utólag szúrt szemet, hogy soha nem szólít a nevemen, illetve a megvásárolni kívánt tárgyat is csak az első levélben nevezi nevén, míg én mindig arra hivatkoztam. 

De a történet újabb fordulatot vett, amikor megkaptam azt a bizonyos levelet, hogy ő elutalta a pénzt, csak előbb nekem is utalnom kellene. Tényleg úgy tűnt, mintha maga a PayPal rendszere küldte volna. De persze leellenőriztem az e-mail címet, és közük nincs az egészhez. De ami ijesztő volt, hogy

a levélben a kamu PayPal azt jelezte, hogy 48 órám van fizetni, különben megteszik a jogi lépéseket ellenem.

Teljes agyrém. Miért is? Nem csináltam semmit, tudom, de mégis elgondolkoztam rajta, hogy mi van, ha mégis. A "PayPal legal action email" -re rákeresve kiderült, hogy ők aztán nem foglalkoznak ilyennel, és ezt nem egy hétköznapi fórumozó, hanem egy alkalmazott írta válaszul a hivatalos honlapon feltett kérdésre. Ez az említett bejegyzés 2012-ben volt. Ez a csalás már több mint 5 éve megy. Hogyhogy nem tettek még ellene semmit?

Konkrétan visszaélnek a PayPal nevével, az adataimmal, plusz úgy érzem mintha meg is lettem volna félemlítve.

Bezzeg, ha nem kezdek el kutatni és elutalom a pénzt, akkor én vagyok a hülye, hisz effektíve önként küldtem pénzt valakinek, miért nem néztem utna, minek mentem oda, ugye.

Ha nem lenne internet és nem lehetne lecsekkolni ezeket a dolgokat, illetve nem egy apróhirdetés, hanem egy rokon balesete kapcsán kérnek az embertől pénzt, akkor még kevésbé cselekszik következetesen az ember, pánikba esik, és teszi, amit tennie kell. Én eleinte azért nem gondolkoztam, nem feltételeztem semmi rosszat,, mert örültem, hogy sikerült eladni valamit, hogy nem kell vele tovább foglalkozni, aztán jöttek a bonyodalmak.

Van az a mondás, hogy amíg nem velem történik, addig nem érdekel. Rám is igaz volt, de most, hogy a saját bőrömön is megtapasztaltam ezt, így már csak arra tudok gondolni, hogy miként lehet az ilyen csalásokat kivédeni.