Nemrég beszámoltunk arról a kínai lányról, aki átírt minden szabályt, amit eddig a kültéri jógázásról tudtunk és nekiállt mínusz fokokban edzeni. A cikk megjelenése után hamar kiderült, hogy nem kell ám a távol-Keletig mennünk azért, hogy ilyet lássunk. Bár Magyarországot az igazán nagy havazás idén eddig elkerülte, Gyalog-Szőke Zsófi jógaoktató mégis elkapta a januárközepi hóesést és készített néhány szuper kültéri jógás fotót. Persze nem ezek az egyedüli képei, amiken jógapózokba csavarodva látható a szabadban, máskor is szokott így fotózkodni, éppen ezért beszélgettünk is vele a képkészítés ezen műfajáról, hiszen az Insta-jógázás már külön kategória az interneten.

A képeim minden esetben spontán készülnek, nem előzi meg őket hosszú tervezés. Egy-egy kirándulás vagy városnézés alkalmával megfog egy látvány, egy helyszín, egy érzés, és az ászana (=jógapóz) szinte jön magától. Persze egy jó beállításhoz sok képet kell készíteni, ez azt is jelenti, hogy vagy sokáig kell egy-egy pózt kitartani, vagy többször kell belemenni” – kezdi a jógaoktató, aki azt sem titkolja, hogy nyilvánvaló kellemetlenségekkel is jár néha a fotók elkészítése.

Nagyon szeretem a fordított pózokat (kézenállás, fejenállás) és az alkartámaszokat, a képeimen általában ezek variációi vannak. A fotózás közben persze az erdőben sáros lesz a tenyerem, a nyers fa feldörzsöli az alkarom, és egy kartámaszból nehezebb egyenetlen, esetleg sziklás talajra visszaérkezni, vagy például a havas képen el is csúsztam és tiszta jég lett a nadrágom, de az indiaiak sem műanyag matracokon kezdtek el jógázni.

A képeket egyébként általában a gyerekeim készítik, így az egészből egy nagy közös viccelődés lesz, miközben őket is arra inspirálom, hogy csináljuk együtt, jógázzunk együtt! Ha épp nincs fotós a közelben, akkor jön a minden létező dologgal kitámasztott kamera és az önkioldó, ilyenkor különösen sok kép kell, mire egy jól sikerül” – magyarázza Gyalog-Szőke Zsófi.

Ám a maga és a családja szórakoztatásánál is van fontosabb célja a fotókkal, szeretne ösztönzőleg hatni másokra, ugyanúgy ahogy más jógázók képei inspirálják őt. „Képeim üzenete, hogy jógázni bárhol, bármikor lehet. Kirándulás közben, színházba készülődve, vagy a konyhában főzés közben.

A jóga egy életmód, ami átitatja a mindennapjaimat, sokkal több, mint egy póz, egy ászana kivitelezése. A jóga légzés, filozófia, életfelfogás, életmód is. Nem hajlékony test kell hozzá, hanem hajlékony elme, amely képes a befogadásra, az elengedésre és a változásra.

A fittség, a jó erőnlét, az egészséges test (és testkép!) mind-mind a jóga pozitív eredménye és nem kiindulópontja lehet. Önmagában attól, hogy valaki egy haladóbb vagy nehezebb ászanát is könnyedén „kivitelez”, közel sem biztos, hogy a jóga útján előrébb jár. A jóga egy belső út, egy egyéni út – de ahhoz, hogy ezt másoknak is megmutassam, másokat is erre az útra ösztönözzek, először annak külsőségeit tudom megmutatni a közösségi médiában.

Ha pedig ettől megjött a kedve a további inspirálódáshoz, Gyalog-Szőke Zsófi Instagram-oldalát itt találja.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Szuper fotók készültek egy hóban jógázó magyar anyukáról

Gyalog-Szőke Zsófi kihasználta a havazást, mi pedig lecsaptunk a lehetőségre, hogy beszélgessünk vele arról, hogyan készülnek az Insta-jógás fotók.

213 · Feb 10, 2018 09:13am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments