Minden tánc egy küzdősport és minden küzdősport egy tánc

– ez a kedvenc mondatunk az alábbi videóból, ami a Reebok szponzorálásával bizonyos George Birkadzét mutatja be a nézőknek, aki Grúziában született, de jelenleg Bostonban él, és kettő karrierje van egyszerre. Profi szinten foglalkozik küzdősportokkal, de közben balett-táncos is, jelenleg a Boston Ballet vendégoktatója. A videót elsősorban azért érdemes megnézni, mert egy végtelenül szimpatikus és tehetséges embert mutat be nagyon látványos felvételekkel, de másodsorban azért is, mert talán segít eloszlatni egy-két tévhitet mind a balettel, mind a küzdősportokkal kapcsolatban.

Birkadzéról persze azonnal Apáti Bence jutott eszünkbe, és amiket ő mesélt nekünk, az nagyban egybecseng azzal, amit a fenti videó tartalmaz. A bostoni balett-társulat vendégtanára azt meséli az életéről, hogy Grúziában, ahol született, mindenki táncol, így ő is elment táncolni, 11 éves kora óta professzionális szinten méghozzá. Sajnos nincs abban sok meglepő, hogy őt is rengeteget cukkolták azzal, hogy fiú létére balettozik, ezért ment el küzdősportolni is. Merthogy a táncot sem hagyta ott, de közben feketeöves lett brazil jiu-jitsuban, cselgáncsban és karatéban.

Birkadze azt mondja, hogy a balettról sokan azt gondolják, hogy egy könnyed és könnyű mozgásforma (ebből csak az első igaz), a küzdősportokról meg azt, hogy az csak a kiütésekről és a vérről szól. Emiatt rengetegen hihetik, hogy ez a két világ a lehető legtávolabb áll egymástól, de ez nem így van. A balettban és a küzdősportban is nagyon fontos az egyensúly, mindkettőben egy technika megtanulásáról és napi rendszerességű gyakorlással való tökélyre fejlesztéséről van szó. Mindkettő az önfegyelemre és az önuralomra tanít, Birkadze azt mondja, hogy a balett segített neki abban, hogy jobb legyen a küzdősportokban.