Magyarországon valamiért normálisnak számít, hogy amikor kint bokáig érő hó-latyak van és mínusz hat fok a nap közbeni maximumhőmérséklet, akkor az üzleteket-munkahelyeket annyira fűtik, hogy bent simán el lehet lenni egy szál rövid ujjú pólóban. Ezt lehet felesleges energiapazarlásnak tartani, de persze lehet élvezni is, utóbbit főleg akkor, ha közben egyidejűleg nem rohad le az ember lába a hóbakancsban. A váltócipő-hordást mi valamiért az óvodások-kisiskolások szokásának tartjuk, pedig felnőtteknek is baromi praktikus tud lenni, főképpen olyan időjárásban, mint amilyen most is tombol.

Az ember számára három lehetőség van most:

  1. vagy hóban közlekedésre alkalmas, fagyos időre tervezett cipőben ül a munkahelyén 8 vagy több órát valószínűleg 24 fok körüli hőmérsékletben;
  2. vagy reggel és este munkába menet és onnan jövet olyan cipőben tapossa a havat, ami erre nem kifejezetten alkalmas, viszont megfelelő irodai benti cipőnek;
  3. vagy visz magával váltócipőt a munkahelyére.

Természetesen nem se jutott eszembe a második lehetőségen kívül egyéb nekem se, amíg évekig egy olyan munkahelyen dolgoztam Budapesten, ahol öltöny-nyakkendőben kellett megjelennem. De azóta történt velem egy és más, többek között eltöltöttem relatíve sok időt Skandináviában, ahol egy évben minimum négy hónapig van olyan idő, mint most itt. Vagy rosszabb.

Nos, a svédeknél az a normális, hogy az ember a hóban hóba való cipőt visel, és a munkahelyén meg átvesz egy bentre való cipőt. Az otthonomban se viselek kinti cipőt, főleg nem télen. Az ember a munkahelyén legalább ugyannyi időt tölt (ébren), mint az otthonában, hát akkor nem az a logikus, hogy az ember a munkahelyre beérkezve átveszi a cipőjét? A svédek szerint de, és ha jól néztem az emberek lábát az Index szerkesztőségében, akkor rajtam kívül még egy kolléga van itt, aki szintén behozott magának váltócipőt a rossz időre való tekintettel.

Jó lenne tudni, hogy más munkahelyeken is ez-e az arány: ön például milyen lábbelit visel most a munkahelyén? Kérjük, szavazzon!

Odakint röpködnek a mínuszok és hó van. Ön milyen lábbelit visel a munkahelyén?