Egy, az Egyesült Királyságból és Németországból származó idegtudósok csoportja 16 embert fektetett egy MRI-készülékbe (külön-külön, nem egyszerre), majd 74 különböző hang bevezetésével megfigyelték, melyek azok a zajok vagy hanghatások, amelyek a leginkább felzaklatják az elméjüket. Tanulmányuk eredményét a Journal of Neuroscience-ban publikálták, és milyen jól tették, elvégre el tud ön képzelni annál felemelőbb pillanatot, mint mikor tudósoktól kell megtudnia, mi idegesíti önt a legjobban a világon? Na ugye.

A kísérlettel nyilvánvalóan általánosítottak, hiszen csak arra tudtak hagyatkozni, hogy a kísérleti alanyaikat mely hangok zavarták vagy nyugtatták épp meg, de feltehetően az emberek nagy részére ugyanezek az eredmények lennének érvényesek. Mindjárt letesztelheti, ön mennyire érez együtt ezzel a 16 emberrel, előtte azonban tisztázzuk a kísérlet neurológiai hátterét. 

Miközben a kutatók az agyukat vizsgálták, arra kérték a résztvevőket, hogy jelöljék meg, mely hangoktól kapnak sikítófrászt, és melyektől nem. Érdekes módon a tudósok arra jutottak, hogy a hallókéreg (a hallásért felelős agyterület) és az amigdala (az érzelmi reakciók feldolgozásáért felelős agyterület) tevékenysége tökéletesen egybeesett azokkal a hangokkal, amelyeket kellemetlennek ítéltek meg az alanyok. 

Logikusnak tűnik, hogy valami, ami hat az érzéseinkre, az megmutatkozik az agyunk ezen területein is, mégis hatalmas felfedezésnek tekinthető a kettő közötti kölcsönhatás. A kutatás egyik szerzője, Tim Griffiths professzor vallja, hogy ez a felismerés segíthet felvenni a harcot az emocionális rendellenességekkel, mint például a fülzúgás vagy a migrén.

Megállapították továbbá azt is, hogy a kibírhatatlannak megbélyegzett hangok kivétel nélkül ugyanabba a 2000 és 5000 hz közötti frekvenciatartományba estek. Ez az a tartomány, amelyre a fülünk a legérzékenyebb, és amelyben a legélesebb hangokat érzékeljük. Ugyan a miértek még mindig sok vitát gerjesztenek a kutatók körében, az egyik evolúciós elmélet szerint ez a tartomány felel meg leginkább annak, amelyben az őseink is hallottak, ha valamiféle veszély leselkedett rájuk. Az ebbe illeszkedő hang tehát egyfajta vészjelzés a fülnek, és mindig is az volt. 

Most pedig lássuk a 10 legidegesítőbb hangot a világon (amit lát, az az eredeti sorrend), amelyeket egyből egy szavazóboxba helyeztünk, hogy megmondja, ön melyiket gyűlöli közülük leginkább. A végén van egy "egyéb" válaszlehetőség is, az eredetileg nem volt a listán, csak megadjuk az esélyt arra, hogy megjelölhesse, hátha önt inkább a hungarocell vagy mondjuk a száraz szivaccsal való táblatörlés idegesíti a legjobban a világon (engem az utóbbi, de ez ne befolyásolja). 

A 10 legelviselhetetlenebb hang a világon

Végezetül pedig álljon itt a lista a legkellemesebb hangokról, amelyekkel szintén lehetne vitatkozni, dehát a brit tudósok biztos jobban tudják. 

  1. taps
  2. egy baba nevetése
  3. mennydörgés
  4. vízfolyás

(Curiosity) 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Tudjuk, mitől kap idegösszeomlást

Tudományos alapokon meghatározták, majd létrehoztak egy tízes listát, amelyet ön most felülbírálhat.

4 · Apr 07, 2018 03:27pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments