Történelmi pillanat előtt áll a NASA, terveik szerint ugyanis 2018. július 31-én űrszondát lőnek fel a Napra, olyan közelre a csillaghoz, amennyire még sosem sikerült azelőtt. Úgyhogy alighanem hatalmas lépés lesz az emberiség számára. 

Parker Solar Probe-nak keresztelt űrszonda a tervek szerint olyan régiókba juthat majd el, ahova eddig még semmilyen, Földről érkező entitásnak nem sikerült. Thomas Zurbuchen, a NASA főhadiszállás tudományos igazgatóságának adminisztrátora abban reménykedik, hogy a küldetés hatvan éve kutatott kérdésekre fog válaszokat adni. 

A PSP célja, hogy olyan közel jusson a Naphoz, amennyire csak tud, így pedig a lehető legtöbb információt gyűjtse össze róla. Ezek az információk segítenek a Nap naprendszerre gyakorolt hatásainak felderítésében, és általuk megjósolhatók lesznek jelentős űridőjárási események, amelyek a Föld környezetét érintik. A Nemzeti Tudományos Akadémia tanulmánya szerint, ha az emberiség nincs kellőképpen felkészülve egy megfelelően erős napeseményre, az (csak Amerika számára!) több mint 2 milliárd dollár veszteséget jelenthet.  

fotoszféra egy égitestnek azon régiója, ahol az emberi szem számára is látható fény keletkezik, a napszél pedig töltött részecskék plazmaáramából és olyan mágneses térből áll, amelyek a csillag felső atmoszférájából lökődtek ki. A két legfontosabb kérdés pedig, amelyekre a szonda választ adhat, hogy a Nap legkülső rétege (a napkorona) miért sokkal forróbb a fotoszféra alatti rétegeknél, és hogy miként gyorsul a napszél. Ahhoz pedig, hogy ezekre végre válaszokat kaphassanak a kutatók, arra van szükség, hogy - akárcsak a Hold és a Mars esetében - amennyire csak tudunk, közel kerüljünk a csillaghoz, fizikai és szellemi értelemben egyaránt. 

A Parker Solar Probe az eddigi leggyorsabb, legforróbb és számomra a legmenőbb Napot érintő küldetés. Ez az elképesztő űrhajó olyan mélységében derítheti fel a csillagunkat, amit eddig felfogni is képtelenek lettünk volna. 

- nyilatkozta Nicola Fox, a Johns Hopkins Alkalmazott Fizikai Laboratórium kutatója. 

Az űrszondának majdnem 141 millió kilométert kell megtennie (nyilván pilóta nélkül), mire eljut a Nap környezetébe (annak felszínétől csupán 6,2 millió kilométerre), ezért az űrkutatói egység joggal tart attól, hogy a PSP nagyon magányos lesz a hosszú út során. Ezért, hogy kellő társaságot biztosítson a számára, a szervezettől jegyeket, úgynevezett Hot Ticket-et válthatunk, amelyekkel a saját nevünket is elküldhetjük a Naphoz.

A neveket egy apró memóriakártya őrzi majd, amelyet a szonda magával visz az útra. Ha szeretne ilyet, nem kell mást tennie, mint az alábbi weboldalon regisztrálni (a nevét ékezetek nélkül írhatja csak be) április 27-éig. Ezt követően az email-címére kap egy megerősítésre váró linket, amelyre kattintva egy új oldalra jut, ahol véglegesítheti a jelentkezését, és akkor már ott is virít a Napra szóló jegye. Illetve a nevének a jegye, de ez már tényleg csak részletkérdés.

Ja, majdnem elfelejtettünk szólni, hogy William Shatner neve már ott van azon a memóriakártyán, de erre a fenti videót látva biztosan rájött már. Szóval ön se fogja vissza magát, regisztráljon, és írjon történelmet a NASA-val!

 (Curiosity)