Annak ellenére, hogy az emberiség a faji evolúció csúcsának gondolja magát, a mai kutatások eredményei és testünk jelzései sokszor egyértelműen ellent mondanak ennek az elképzelésnek. 

Noha két lábon járunk, és az agyunk is méretesebb a többi főemlősénél, egy rakás olyan testi adottsággal is rendelkezünk, amelyek nem éppen nevezhetők kívánatosnak. A nők medencecsontja például lényegesen visszafogottabb méretűre fejlődött, ami fájdalmasabb és hosszabb szülést eredményez, és az utód sem gyakran sétál ki az ajtón világrajövetele után három perccel, ellentétben a legtöbb emlősállattal, amelyek születésük után szinte azonnal lábra állnak. 

A két lábon járás sem olyan üdvös tulajdonság, amilyennek hisszük, és bár lényegesen kényelmesebb, mint pókjárásban közlekedni, az S-alakúra fejlődött gerincünk igencsak megsínyli a 40-50 évnyi lábhasználatot, és nem bírja el úgy a testünket, ahogy azt elvárnánk tőle. A torkunk is ellenük dolgozik, az alakja miatt ugyanis hajlamosít a fulladásra, ráadásul a látásunk és a hallásunk sem alkalmas arra, hogy egy életen át ugyanazon a színvonalon működjön, ahogy fiatalkorunkban megszoktuk.  

Egy Alice Roberts nevű anatómiaprofesszor ezekből a problémákból indult ki, amikor eldöntötte, megalkotja a tökéletes emberi testet. Ennek érdekében állatokat vizsgált meg abból a szempontból, hogy mely tulajdonságaikat kellene beépítenünk a saját testünkbe ahhoz, hogy tényleg az evolúció csúcsaként aposztrofálhassuk magunkat. 

A modellt kutyák, macskák, lábasfejűek, halak, hattyúk és csimpánzok ihlették. A szívébe több artéria került, és ennek köszönhetően jobban is működik, mint egy emberi szív. A tüdeje hatékonyabb, nincsenek vakfoltok a szemében, a füle jobban érzékeli a hangokat, a lábai működőképesebbek, hüllőszerű bőre pedig sokkal jobban ellenáll a káros ultraibolya sugárzásnak, mint az emberi bőr

- vázolta a tökéletes ember tulajdonságait Roberts. 

A produktum Can Science Make Me Perfect?- program keretében elkészített 3D-s, élethű verziója ugyan ijesztően hasonlít Alice Roberts-re, azért jó pár dologban igencsak eltérnek egymástól. Az egyes állatok előnyös tulajdonságaiból megalkotott elfszerű szuperember ugyanis denevérfüleket, kenguruerszényt és izmos madárlábakat kapott. Noha ilyen végtagokkal, mondja, hegyet mászni nem lenne könnyű feladat, de olyan gyorsan lennénk képesek futni, hogy csak úgy lobogna a fülünk. És még az okostelefonunkat is megtarthatnánk, ami megnyugtató.