Ha ön is együtt kel, fekszik és él az internettel, szinte kizárt, hogy elkerülte volna a figyelmét a 2017-es év egyik legnagyobbat futott mémje, a Distracted Boyfriend, magyarul az Elvont Figyelmű Barát. 

A képet, amelyen egy hűtlenkedésre hajlamos férfi a barátnőjével sétál, miközben csorgó nyállal vizslat egy másik szemrevaló nőt, egy illusztrációknak szánt stockfotókat készítő barcelonai fényképész, bizonyos Antonio Guillem lőtte ki tudja már, mikor. A fénykép tavaly januárjában kezdte megihletni az embereket, és mém minőségében egy progresszív rockzenét hirdető, török Facebook-oldalra került ki először. 

Persze ezután nyilvánvalóan elszabadult a pokol, és nagyjából három és fél perc alatt készültek el a jobbnál jobb verziók, hogy aztán végérvényesen elárasszák az internetet. A mém népszerűsége azóta is töretlen, ami nem lehet véletlen, elvégre a fotó, tematikától függetlenül, tökéletesen alkalmas arra, hogy egy apró photoshopos módosítással bármilyen, de tényleg, bármilyen kontextusba beilleszthető legyen: legyen szó egy dobozra vágyakozó macskáról vagy egy aktuálpolitikai élethelyzetről, tökmindegy, működni fog.

Nos, ezzel az ikonikussá vált mémmel kapcsolatban tett igen érdekes felfedezést egy Peter Goldberg nevű forgatókönyvíró, majd a Twitteren azonnal meg is osztotta. Az általa feltöltött képpel alighanem arra akarta felhívni a figyelmet, hogy 

CHARLIE CHAPLIN MÁR 96 ÉVVEL EZELŐTT MEGALKOTTA AZ ELVONT FIGYELMŰ BARÁT MÉMET.

A fotón A Fizetés napja című, 1922-es rövidfilm egyik jelenete látható, amelyen ugyanaz az élethelyzet játszódik le, mint az emlegetett stockfotón: Chaplin karaktere úgy néz meg egy mellette elhaladó nőt, hogy közben sejtelme sincs arról, hogy ezt a felesége kiszúrja, és nehezményezi. Először gyanakodtunk, hogy valami összeeszkábált kamu képről van szó, elvégre ilyen tökéletes egyezést nem sokszor lát az ember, de itt a jelenet mozgóképes verziója, amelyből egyértelműen kitűnik, hogy amit látunk, az bizony valós. 

Na és mi történik egy efféle felfedezés után? Nyilván mémmé válik. Ezekből most meg is osztunk párat örömünkben, jó szórakozást hozzá! 

(The Huffington Post)