"Úgy gondoltuk, amit mi találunk ki, azt nehezebb ellopni"

2018.08.16. 12:13

Az RTL Klub őszi műsorai közül van egy, a Szenzációs négyes, ami elég látványosan kiemelkedik a többi közül. Részben azért, mert ez egy új műsor, nem egy jól bejáratott show vagy sorozat újabb évada; részben pedig azért, mert a nagy bejelentésen túl, hogy lesz, illetve a felbukkanó sztárok nevein kívül csak a műsor alap koncepcióját árulták el a készítők. Ezzel kapcsolatban beszélgettünk Herman Péterrel az RTL drámai és szórakoztató műsorokért felelős igazgatójával.

Alapos előkészítés előzte meg a gyártást. Egy teljesen saját fejlesztésről van szó, aminek az alapja már több éve megvolt. A műsor egyedisége, hogy még soha nem volt olyan, hogy négyfős celebcsapatoknak kellett volna valamit mókolniuk, valami kunsztot csinálniuk közösen. (Itt a közösen a fontos, mert az Ezek megőrültek!-ben pont négyfős celebcsapatok voltak, viszont a feladatokban egyenként, max párban mérkőztek meg.) De ami még fontosabb, hogy négy különböző korosztályból áll majd össze egy csapat. Ez adja a dolog pikantériáját, hogy lesznek a fiatalok, akik mindent jobban tudnak az öregeknél, ugye, lesznek a tapasztalt, bezzegrégenező ötvenesek, akik az old school híve, lesznek a kapuzárási pánik szélén álló harmincasok, illetve a tapasztalatból beszélő negyvenesek. Így lesz ez a generációk csatája, amikor a négy különböző világnézet egymásnak feszülve old meg egy feladatot. Amit még tudni lehet, hogy 9 epizódon át, két és fél hónapon keresztül lesznek körmérkőzések és a végén egy csapat fog nyerni.

szn
Fotó: RTL Klub

"Az RTL Magyarország palettájáról hiányzott egy olyan szórakoztató show, amelyre általában van igény. Ez egy ilyen sablon duma, de ez az igazság. Eddig nekünk azért nem volt ilyenünk, a nagy igény ellenére, mert inkább a napi, illetve nagy showműsorokrafókuszáltunk, mint például az X-Faktor. Végül úgy voltunk vele, hogy ha már megfogalmazódott az igény, hogy kell valami, amiben művészek kötetlenül, jól érezve magukat adják elő azt, amiben ők amúgy tehetségesek, akkor nem keresünk a piacon egy félig meddig sikeres licenszt, hanem fejlesztünk egy sajátot. Ennek több oka is van, például az utóbbi időben rossz tapasztalatunk volt abban a tekintetben, hogy ha formátumot vásárolunk, akkor azzal mi lesz."

Úgy gondoltuk, amit mi találunk ki, azt nehezebb ellopni.

- mondta Herman Péter.

Milyen feladatokra lehet számítani a Szenzációs négyesben?

"Ebbe most nem szívesen mennék bele, mert borzasztó közel van a premier, így hamarosan bárki láthatja. Másrészt viszont tényleg van egy mániákus félelmem a lopástól. De azt elmondhatom, hogy olyan közeget teremtünk, ahol művészek, színpadi emberek kiteljesedhetnek abban, amiben profik, de kicsit olyan feladatokat is kapnak, melyben kihívások elé kerülnek. Mindez csapatban és korosztályokra bontva. Úgy vélem, hogy a hétköznapjainkat amúgy is átszövik a generációk közti párbeszédek, hogy az én időmben mi volt, ahhoz képest mi van most. Ez van egy X-Faktorban is, amikor a Puskás Peti beszól valamit a nagy öregeknek. Most majd kiderül, hogy ami eddig szóban megvolt, az hogy néz ki a gyakorlatban. Elválik, hogy mit tudnak a 20-asok, 30-asok, 40-esek, 50-esek.

A műsor végére pedig kiderül, hogy melyik generációt szeretik legjobban a nézők, melyik korosztály a legügyesebb, legviccesebb, legjátékosabb és így tovább."

Herman Péternél rákérdeztem arra, hogy direkt olyan hírességeket kerestek-e, akik még nincsenek elkoptatva, nem látja őket minden nap az ember a tévében, mire azt mondta, hogy a műsorba passzoló karaktereket kerestek, akik profik a maguk területén, színpadi, illetve mellékesen tévés szereplésük is volt már. A castingnál nem az számított, hogy ki az, akit jól lehet majd fotózni, hanem az, hogy képes lesz-e megcsinálni a feladatokat. 

Ha már ennyire saját a Szenzációs négyes, akkor nem gondolkoztatok azon, hogy ti is rányomjátok "az eredeti" pecsétet?

Alapvetően mi szeretjük azt mondani, ami van. Ilyen egyszerű. - mondta Herman Péter.

 Schiwert-Takács László, az RTL Magyarország marketing-kommunikációs igazgatója ezt úgy fogalmazott:

mi nem írjuk ki, nálunk eredeti.

Az őszi terveket elnézve nincs is más a szórakoztató tartalmakon kívül. Sehol egy beszélgetős, komolyabb témákról szóló műsor. Minek tudható ez be?

"Igen, ez részben igaz, hogy most nem készültünk semmi komoly tartalommal, de másrészről ott vannak a még futó műsorok (mint a Magyarul Balóva - a szerz.).  Nehéz pontosan meghúzni a határt, hogy mi számít már komolynak és mi szórakoztatónak. Fikciós sorozatok terén például ott van A tanár, ami egy heti sorozat, de a közoktatás, az oktatás van a középpontban és egy gimnáziumban játszódik. A hangvételét tekintve itt-ott szórakoztatónak mondható, de egy-egy epizód témáját nézve meglehetősen komoly. Volt már benne szó a homoszexualitásról, a gender téma is előjött, továbbá általánosságban véve az sem mellékes felvetése a sorozatnak, hogy mi a tanár felelőssége és mi nem. Szerintem ez a műsor sikerének kulcsa is.

Szerintem határozottan jelen van a társadalmi szempontok szerint igen fajsúlyos téma a csatornán, csak így, ilyen sorozatba ágyazva. Ha nagyon filozofikus akarok lenni, valójában a Nyerő Párosban is megvan az, hogy az ember rájön, mennyire bonyolult dolog a párkapcsolat. Sőt, bármit akarunk belelátni a híres emberek magánéletébe, itt minden átlátszóvá válik, amint sikerül őket rávenni, hogy három hétig együtt legyenek másokkal, velünk meg a kamerákkal."

Amúgy maratnátok ezen a fikciós vonalon inkább?

"Biztos, hogy ezt folyamatosan erősítjük. Jelenleg is három fikciós sorozat forog már. Ezek majd tavaszi premierek lesznek, de már gyártjuk és forgatjuk őket."

Mi a helyzet az online tartalomgyártással? Tervbe van véve, hogy azon a felületen is terjeszkedjen az RTL?

"Igen, amint ki lehet belőle venni annyi pénzt, amennyit kell. Az a baj, és jó is persze, hogy tele vagyunk tervekkel, kutatásokkal, három havonta prezentálunk újabb és újabb ötleteket, de nincs még ebben pénz."