Illustration From A Hungarian 30+ Girl, About Life And Everyday Struggles.

Ez a cím jött szembe, amikor a napokban a Bored Pandát böngésztem. Láttam már ehhez hasonló képregényeket, nagyjából naponta van egy ilyen, ami arról szól, hogy egy csaj vagy egy srác képregényben meséli el viccesen, kellő öniróniával a mindennapi nehézségeket. Illetve olyan is van, hogy valaki 23 különböző rajzfilm stílusban rajzolja le magát. A lényeg, hogy a fenti címben a magyar vonatkozás volt az igazán izgalmas. Meg is kerestem a készítőt, Beát, hogy meséljen magáról, illetve a rajzairól.

Termékmenedzser és nemzetközi kapcsolattartó vagyok egy ipari gyártó cégnél, tehát a rajzolás nem kapcsolódik a munkámhoz, azt teljesen hobbi szinten kezdtem el csinálni. Festeni és firkálgatni mindig is szoktam, a kreatív dolgok érdekelnek

- írta Bea.

De honnan jött az ötlet a képregényhez?

Rengeteg jobbnál jobb illusztrátor van az Instagram-on és néhányat 2-3 éve követek ezek közül. Tavaly májusban jött az ötlet, hogy elindítsak én is egy oldalt, ahol a napi apróságokat, kis küzdelmeket vagy örömöket megoszthatom humoros formában. Egy délután elkezdtem firkálgatni, és kitaláltam a fő figurát. Azóta folyamatosan posztolok, majdnem minden munkanap - persze néha innen is szabadságolom magam, és tartok egy kis szünetet.

Mik adják az egy-két képkockás sztorik alapját?

A témák általában olyan vicces dolgok, amik mindenkivel megtörténnek, de a rohanó világban talán nem is tudatosulnak bennünk. Én azóta gyűjtöm ezeket és megpróbálom megörökíteni, mint például mikor hülyeséget mondasz, vagy véletlenül horkantasz nevetés közben. Kis önkritikával utólag ezeken nagyon jókat lehet nevetni. Ezen kívül ott vannak a bosszantó dolgok is, amiket szintén le lehet vicces formában rajzolni, és ha látod, rájössz, hogy mennyire nem vagy egyedül ezekkel az érzésekkel. Szeretném, ha a rajzok minél több emberhez eljutnának, kis (ön)iróniával néznénk magunkra és a világra. A néha groteszk kis figurán keresztül szeretnék humort vinni a szürke hétköznapokba, és azt is, ha megtanulnánk meglátni a jó dolgokat is.

Felmerült a kérdés, hogy ismeri-e a korábban már említett, Bored Pandán rendszeresen megjelenő vicces képregényeket?

Persze, ismerem én is ezeket a rajzos oldalakat, amiket a Bored Pandán megosztanak. A rajzosokat mindig végig szoktam pörgetni. Ezekből rengeteget lehet tanulni, akár a technikával kapcsolatban, vagy azzal, hogy bizonyos figurát hogyan formálnak meg. Ha pedig olyan a téma, akkor a saját rajzokhoz is lehet ötletet meríteni, persze úgy, hogy az inspiráció legyen, és ne másolás. Nekem személyesen azok jobban tetszenek, vagy azokból jobban lehet inspirálódni, ahol nem csak egy téma körül forognak a rajzok, hanem az élet minden területével kapcsolatosak. Annyi impulzus ér minket nap -mint nap, hogy az mindig tud friss témát adni, a sokadik párkapcsolat, kutya, macska.. stb rajz lehet, hogy hosszútávon unalmas lenne a látogatóknak.

A te rajzaidban megjelenő élethelyzetek mennyire mondhatók jellegzetesen magyarosnak?

Azok a témák, amiket én illusztrálok általában nem tipikusan magyarok. Nem is gondolunk bele, de valójában a világon bármerre mész, Hongkongtól Amerikáig, mindenhol ugyanazok foglalkoztatják a fiatal felnőtteket, az én rajzaim főleg nekik szólnak. Ha viszont olyan ünnepünk van, mint pl a Március 15, vagy ami mostanság volt a Márton-nap és a Mikulás, arra odafigyelek, hogy mindig picit magyarázzam is a képeket. Ebben van némi tanító jelleg is, remélem, hogy a külföldi követők nemcsak végigpörgetik a képeket, hanem el is olvassák a képaláírást, és akkor már egy kicsit tanítottunk nekik a mi kultúránkról is.

 (Beuska's Word Facebook, Instagram)