horoszkóp
shutterstock 763287907

Ha úgy vesszük, akkor elég mániákusan imádjuk a karácsonyt

2018.12.23. 17:04

12 fura karácsonyi hagyomány, amit ki kell próbálnod ebben az évben címmel jelent meg egy írás a Buzzfeeden. A szerző leginkább németül publikált eddig az oldalra, viszont ezt angolul tette közzé. Mint világossá vált azért, hogy megdöbbentse a merőben másként karácsonyozó amerikaiakat.

A listából kiderül, hogy mintha egy kicsit tényleg túlságosan is rá lennénk csúszva a németekkel együtt a karácsonyra. Hogy miért? Mert nem elég a három napból álló ünnep, szenteste, karácsony és karácsony másnapja) még az Advent első, második, harmadik és negyedik vasárnapját is meg "kell" ünnepelni. Persze nem hatalmas fesztiválozásról van szó, hanem egy szigorúan kézzel készített adventi koszorú gyertyáinak meggyújtásával. USA-ban nincs hagyománya ennek. Ahogy a csokikat rejtő adventi naptárnak sincs. Sőt! Mikulásozás sincs. Ott december 6-án nem igazán van kibélelve a gyerekek fényesre pucolt csizmája kis édességekkel, dióval, mogyoróval.

Az is furcsa számukra, hogy itt nem várunk karácsonyig az ajándékozással. Elvégre minek várni 25-ig, amikor 24-én szenteste már ki is lehet bontani a fa alá került meglepetéseket. Abba ne is menjünk bele, hogy ezeket nem is a Télapó, hanem a Jézuska hozza, ugye...

Van itt még éjféli mise, mint furcsaság. Ami tényleg német specialitás, hogy 24-én egy visszafogott, puritán vacsora előzi meg a december 25-26-i ünnepi karácsonyi menüt: szenteste csak krumplisalátát és kolbászt esznek. 

De, ami a legjobb, hogy szenteste után még a karácsony és annak másnapját is kábé ugyanakkora ünnepi keretek között "kell" megejteni. És akkor ott vannak még a sütik, a zserbó, a bejgli, a vaníliás kifli.