Tudjuk, jelenleg milyen reménytelennek tűnik a lakáspiaci helyzet Magyarországon, pláne az átlagkeresettel rendelkezők és azok számára, akik nem vállalnak hatszáztizennyolc gyereket hirtelen, hogy kihasználják a CSOK nyújtotta kivételes lehetőségeket. Vagy nem örököltek hatvan tonna pénzt egy ismeretlen amerikai nagynénitől. Magyarországon az ingatlanok tehát baromi drágák, függetlenül attól, hogy béreljük vagy meg is vennénk azokat. Utóbbi kedvéért, ha őgy van, hitelt hitelre halmozunk, vagy várunk, és reménykedünk, hogy egyszer pozitív irányba változnak a dolgok.

Nos, ha megunta a várakozást, és már azzal a gondolattal is több ízben eljátszott, hogy külföldre emigrál, akkor van egy remek ajánlatunk az ön számára. És nem, nem száműzzük Londonba, viszont annál sokkal messzebbre, Japánba igen. Ne ijedjen meg, anyagilag baromi jól fog kijönni a dologból.

Japánban ugyanis elképesztően olcsón, sőt, INGYEN juthat családi házhoz bárki, aki csak szeretne.

Halál komolyan bárki, nem muszáj született japánnak lenni, elég, ha magyarként odasétál, és rámutat az első házra, ami megtetszik, és már teheti is zsebre a kulcsokat. Ráadásul válogathat rendesen, ugyanis egy 2013-as kormányjelentés szerint közel 8 millió elhagyott házat tartanak nyilván az ország különböző pontjain, a városok körül szétszórva. E lakatlan épületek listáját egy online akia (japánul elhagyott házat jelent) nevű adatbázis és egy másik, az Oshimaland tartalmazza. Ezek több ezernyi ingatlant listáznak, olyanokat, amelyek nagyon jó állapotban vannak, és vagy kegyetlenül olcsók, vagy tök ingyen hozzávágják őket az emberhez

Tehát nem kell másra költeni, csak az odaútra, az adókra és a közvetítői díjra, de azok már nyilván nem fájnak annyira, mintha még plusz 30 milliót ki kéne csengetni az új otthonunkért. Ráadásul - és ez se semmi - a kormány, motiválandó az érdeklődőket, egy csomó támogatást ad azért, hogy legyen miből felújítani az új otthont, ha éppen szükség lenne rá.

De hogy miért van ennyi üres ingatlan, és miért kell még tukmálni is az emberekre? Nos, az elhagyott házakért főként az egyre elöregedő népesség okolható: a legtöbben nyugdíjas otthonokba költöznek, vagy túl korán meghalnak, így a házaikat üresen hagyják, és nincs elég ember, aki megtöltse őket. És a probléma nemhogy csökken, hanem várhatóan erősödni fog, meivel a halálozási arányok magasabbak, mint a születési arányok: több mint 1:4-hez arányban 65 évesek vagy idősebbek élnek az országban.

De nemcsak ez ront a helyzeten, hanem a Japánban széles körben elterjedt babona, amely az ingatlanban magányosan elhalálozott személyekkel, gyilkosság vagy öngyilkosság áldozataival kapcsolatosak. Az olyan házakba beköltözni ugyanis, amelyben meghaltak (tejesen mindegy, milyen módon), a japánok szerint balszerencsét jelent. ezek az ingatlanhoz kapcsolódik a magányos halálok, öngyilkosságok vagy gyilkosságok, és jellemzően ezeket szerencsétlenség örökölni.

Szóval most már csak azt kell eldönteni, hogy szívesebben élne-e egy lakásban, amin még több milliós hitel van, és hónapokig tart majd felújítgatni, vagy inkább az ingyen házat választja, amelyben náhányan már meghaltak.