Két kínai munkahely is bevezette a randizási szabadságot az elmúlt időben, és bár ez elsőre talán még csábítóan is hangzik, valójában van benne valami megalázó. A munkáltatók ugyanis a 30 év feletti, szingli nőknek adnak évente plusz nyolc napot azért, hogy ez idő alatt próbáljanak magunknak férjet találni. Emögött pedig az áll, hogy Kínában abszolút nem nézik jó szemmel, ha egy nő a harmadik X-et is hajadonként tölti be. Van is rájuk egy külön szavuk, amit nagyjából úgy lehet lefordítani, hogy: maradék nő.

Mióta az ázsiai országban is egyre több lány számára kerül fókuszba a karrierje, és már nem feltétlenül a házasságban látják az egyetlen jövőképet, a szinglik száma jelentősen megemelkedett. A The Telegraph beszámolója szerint jelenleg nagyjából 200 millió egyedülálló van az országban.

A friss házasok száma 2013 óta egyre csökken és ezzel együtt kevesebb gyerek is születik, annak ellenére, hogy Kína 2015-ben 30 év után véget vetett a csak egy gyermeket engedélyező családpolitikának.

Szóval, amellett hogy hagyományosan sem nézik jó szemmel Kínában, ha egy nő a húszas évei végén is hajadon, ezek a tényezők is közrejátszanak a randizási szabadság bevezetésében. A brit lap egyébként úgy tudja, a plusz nyolc szabadnap még így sem illett meg minden 30 feletti szingli nőt, csak azokat, akiknek a munkáját tudják nélkülözni erre a bő egy hétre.