Ilyen élmény operára bedobni egy felest

2019.04.18. 16:04 Módosítva: 2019.04.18. 16:49

Ha egy forgalmas kereszteződésben kellene elfogyasztanunk a vacsoránkat, akkor is ugyanúgy ízlene az étel? Változik az élmény, ha különböző hangulatú zenét hallunk, vagy ha teljes csöndben és sötétben – azaz füldugóval és szemfedővel – eszünk és iszunk? A hétköznapokban nem nagyon foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel, de most élőben tesztelhettük magunkon Cinthya Dictator, Szirmai Gergő, Lotfi Begi és még néhány celeb és influenszer társaságában a Jägermeister három fogásos vacsoráján.

Felipe Reinoso Carvalho az ételek, zenék és hangulatok összefüggéseinek kutatója hangsúlyozta, hogy más ízek dominálnak ha komorabb vagy vidámabb dallamokat hallgatunk evés közben. Előbbi esetben inkább  a keserű és savanyú, utóbbinál pedig az édes ízek hangsúlyosabbak. Az tény, hogy az ember hangulata változik a zenétől, illetve a zenehallgatást igazítjuk a hangulatunkhoz, így ennek hatására fogyasztjuk ráérősen vagy éppen inkább sietősen az ételt. De mi a helyzet az ízekkel?

nezokep. 8
Fotó: Törcsi András

Őszintén szólva, bár érdekesnek találtuk a felvetést, alig tapasztaltunk különbséget a zenék hatására. Az egyértelmű, hogy hangzavarban idegesítőbb enni, mint madárcsicsergést és patakcsobogást hallgatva. Frusztráló volt, de az íz nem változott. 

A főételként kihozott Pankó morzsában sült csirke osztriga, ropogós királyrák, zöldségchips, tonkatsu szósz  engem leginkább a KFC ételére emlékeztetett, ami mellé húztak egy csík ketchupot. 

Itt az volt a feladat, hogy befedett szemmel és füldugóval kellett megízlelni az ételt és hallgatni az ilyenkor felhangosodó ropogást. Nem újdonság, hogy az étkezés élvezeti értékéhez szükség van arra, hogy lássuk, mit eszünk. Mondjuk ez akkor lett volna jó kísérlet, ha ténylegesen "vakon" kóstolunk és nem látjuk előre, mi van a tányéron.

nezokep. 1

A zaj- és vakteszt után jött a desszert. Itt kiderült, hogy a zárásként felszolgált étcsokoládéval készült szufléhoz kétség kívül jobban passzolt a borongós opera, mint a lágyabb zene.

Végül a Jägermeister kóstolása közben is letesztelhettük a hangulati és ízbeli változásokat. A négyféle zene alatt a négy ízt: keserűt, savanyút, édeset és fűszereset kellett érezni. Ez mondjuk tényleg hatásos volt, bár befolyásolhatta a kísérletet, hogy előre megmondták, mit kell érezni.

Cinthya Dictatorral váltottunk pár szót, aki elmondása szerint nem szokott gyakran alkoholt fogyasztani. Szerinte egyébként is elég nagy probléma Magyarországon az alkoholizmus. Nincs is kedvenc itala, bár a különleges ízélményeket – mint ez – szívesen megtapasztalja. Fiatalabb korában sem ivott nagyon, sőt úgy véli, hogy allergiás az alkoholra... Vagy legalábbis sokszor elálmosodik tőle. 

nezokep. 11
Fotó: Törcsi András

A különleges, jól elkészített fine dining ételekkel kapcsolatban már barátibb a viszonya. Ahogy fogalmazott: közeledve a harminchoz egyre fontosabbá válik számára az, hogy mit eszik. Egyébként szeret főzni, főleg a szeretteinek. Azt nem árulta el, hogy jelenleg van-e valaki az életében, aki miatt szívesen tevékenykedik a konyhában. Az Instagram oldala alapján megállapítható, hogy sok időt tölt Molnár Tamással, az egykori Anti Fitness Club, illetve a mostani Jetlag zenekar énekesével. 

Összességében annyi elmondható, hogy érdekes volt megízlelni az ételeket különböző hangulatú zenékre, még ha sok változást nem is éreztünk, azért van benne valami. Mindenképpen próbálják ki vendégeikkel! Például, hogy milyen horror zenére véres steaket enni vagy túrógombócot eperszósszal... A hatás garantált. Ahogy a mozira pálinkázás is.