Ha az embernek az a típusú spirituális élménye van, amit sokan Istennel való találkozásként írnak le, ettől jobb lesz az élete – függetlenül attól, hogy ezt a bizonyos élményt kábítószer hatása alatt szerezte-e az illető vagy józanul. Akik azt mondják magukról, hogy volt már ilyen mély spirituális élményük, azok általában elégedettebbek az élettel, kevésbé félnek a haláltól, jobb a kedélyállapotuk és a hozzáállásuk az élethez, mint az átlagnak. A Baltimore-ban található Johns Hopkins University kutatói jutottak erre a felismerésre a Daily Mail című pszichológiai-pszichiátriai szakfolyóirat szerint.

A tanulmány készítői természetesen azzal kezdik, hogy nem azért készítették el ezt a munkát, hogy a kábítószer-fogyasztást propagálják, hiszen mindenki tudja, hogy a drog rossz. De ettől még úgy találták, hogy aki használt már hallucinogén drogot, abban például kevésbé munkál a halálfélelem, és ami még fontosabb: ha az ember megéli azt az élményt, hogy eggyé vált a mindenséggel vagy egy felsőbb erővel, az ezt követően elégedettebb a világgal. Azok közül, akik azt mondják, hogy „találkoztak már Istennel”, a túlnyomó többség azt mondja, hogy ez életük legnagyobb jelentéssel bíró élménye volt.

Ez az új tanulmány annak a folyamatnak a része, amelyben pszichedelikumok használatát tesztelik mentális betegségek kezelésére. Természetesen senki sem szeretne függőséget okozni ezeknek a betegeknek, de úgy tűnik, hogy bizonyos szereknek pozitív hatása is lehet például a depresszióra vagy a poszttraumás stresszre. Egyelőre a pszilocibin, az MDMA, a ketamin és az LSD tekintetében folynak kísérletek arról, hogy esetleg biztonságos körülmények között ki lehetne használni ezeknek az anyagoknak a pozitív hatásait.

A felméréshez 4285 olyan ember töltött ki kérdőívet, akik beszámoltak már ilyen világgaleggyéválós istenélményről. Közülük 3500-an mondták azt, hogy ehhez az élményhez kábítószer hatása alatt jutottak el, csak 785-en mondták azt, hogy anélkül is sikerült. Azoknak az embereknek a kétharmada, akik a különleges élmény előtt ateistának gondolták magukat, az élmény hatására hinni kezdtek – akkor is, ha tudták, hogy a találkozás vagy eggyé válás élményét egy kábítószer váltotta ki náluk. De azért nem mindenki számára jelent pozitív változást egy ilyen élmény, mind a kábítószert használóknak, mind a józanoknak a 15%-a mondta azt, hogy nehéz volt megélni ezt a bizonyos találkozást.