Mindig felüti a fejét egy újabb étkezési hóbort, amivel nemcsak egészségesebbek, hanem fittebbek és vékonyabban is lehetünk – legalábbis a kitalálójuk állítása szerint. A pegán étrendet egy Mark Hyman nevű amerikai orvos találta ki még 2014-ben, de szélesebb körben csak most kezd ismertebbé válni, írja a Men's Health.
A pegán étkezéssel Hyman nem talált ki valami nagy újdonságot: a vegán és a paleo étrend alapjaiból indult ki. A paleo diétában a hangsúlyt a húsra, gyümölcsökre és zöldségekre helyezik, a gabonát, hüvelyeseket, tejtermékeket és az alkoholt pedig próbálják mellőzni.
A vegán étrend ezzel szemben egy állatjogi mozgalomból nőtte ki magát, így az eszerint a diéta szerint élők nem esznek húst, sem tejtermékeket, de az igazi vegánok még állati bőrből vagy prémből készült ruhát, cipőt, táskát sem vásárolnak.
Bár a két étrendben van néhány markáns eltérés (nevezetesen a hús), az mindkettőre igaz, hogy az élelmiszerforrás nagyobbik hányadát a zöldségek és a gyümölcsök teszik ki. A pegán-diéta lényegében nem tesz mást, mint hogy kiveszi a számára tetsző elemeket a paleo és a vegán étkezésből is, és felhasználja őket egy új étrendet kialakítva.
Mit lehet enni a pegán étrend szerint?
- Zsírban gazdag táplálékok: csonthéjasok, kókusz, avokádó;
- Zöldségek és gyümölcsök;
- Mogyorófélék és magvak;
- Hús (csirke, marha, hal, de csak kivételképpen, hogy a hangsúly a zöldségeken maradjon);
- Méz.
Mit érdemes kerülni?
- Tejtermékek (tej, joghurt, sajt) – noha a kecske- és juhtejből készült termékek mértékkel, de fogyaszthatóak;
- Cukor;
- Hüvelyesek;
- Növényi olajok;
- Mesterséges édesítőszerek.
Le lehet-e fogyni a pegán diétával?
Csak a pegán diétával önmagában nem lehet lefogyni (itt van az a fránya mozgás is, ugye), de ha mégis ez a cél, kivitelezhető, csak nagyon ügyesen kell csinálni. Az tény, hogy ez az étrend segít abban, hogy több zöldséget és gyümölcsöt együnk, de mivel a magas zsírtartalmú ételek, sőt, még a zsíros húsok is megengedettek, nem beszélhetünk egy kalóriaszegény diétáról. Azzal pedig, hogy kizárja az étrendből a tejet és a tejtermékeket, az egyik legfőbb kalciumforrástól fosztja meg a szervezetünket.