shutterstock 365583881

Az új étkezési divat szerint a húson kívül nincs is másra szüksége a szervezetének

2019.06.09. 10:59 Módosítva: 2019.06.09. 11:10

Lassan már minden élelmiszernek létezik egy mentes változata is, és egyre nagyobb teret hódít a húsmentes, tejet és tejtermékeket kizáró vegán étkezés. Egy  kanadai klinikai szakpszichológus, Jordan B. Peterson viszont  teljesen másképp vélekedik az egészséges életmódról. Szerinte csak húst, vizet és sót kell enni és inni, és mindenki megtapasztalhatja, mennyivel egészségesebb és boldogabb lesz tőle. 

Amikor elkezdtem a húsevő diétát, nem tudtam, mire számítsak. Azt hittem, jó móka lesz

– nyilatkozta Jordan B. Peterson a The Guardiannak, aki azóta már a hús-só-víz hármasára esküszik. 

A pszichológus nemcsak fogyott, a kedve is jobb lett, ráadásul semmilyen mellékhatást nem érzékelt magán, miután szigorú diétába kezdett, amiben csak 3 dolgot engedélyezett: a marhahús, a víz és a só. A bizarr étrendet Peterson lánya, Mikhaila ajánlatára próbálta ki, akinek korábban emésztési problémái voltak. Aztán jött a marhahús, és nála is minden megoldódott. 

Mikhaila Petersonnak ugyan az apjával ellentétben nincs orvosi végzettsége, mégis megpróbálkozott az öngyógyítással, miután nemcsak az emésztésével voltak problémái, de ízületi gyulladásoktól is szenvedett. A 26 éves nő először a glutént zárta ki az étrendjéből, majd csak növényeket és húst fogyasztott. Ezután szűkítette le a kört a húsokra, azon belül is elsősorban a marhahúsra. Apja, Jordan B. Peterson már több kilót fogyott, mióta lánya diétája szerint él, ráadásul sokkal egészségesebbnek és boldogabbnak érzi magát azóta. 

Shawn Baker, ortopédsebész szintén a húsevő diéta egyik lelkes szószólója Új-Mexikóban. Noha a férfi egy orvosi mulasztás miatt 2017-ben elveszítette orvosi engedélyét, ez még nem akadályozza meg abban, hogy a húsalapú étkezést népszerűsítse könyveivel. 

Akik 10 évvel ezelőtt tértek át a húsevő diétára, azért tették, mert krónikus betegségekben szenvedtek, és nem segített nekik sem a vegetáriánus, sem a vegán életmód, ahogy a gyógyszerekkel sem értek el sikereket. A hús volt az egyetlen, ami működött

– olvashatók Baker gondolatai a Men's Health cikkében

Ugyanebben a cikkben azt is állítják, hogy a Google szerint 2018-ban a húsevő diéta volt az egyik legtöbbet keresett kifejezés a diéták között, az eszerint élők közül pedig korábban többek is vegánok voltak. 

Vegán vs húsevő diéta

A húsevő diéta ugyan valóban fogyást eredményezhet, ez azonban még nem jelenti feltétlenül azt, hogy egészséges is. Súlycsökkenés azért következhet be ebben az esetben, mert a szervezet jóval kevesebb kalóriához jut, hiszen az étrendből több kalóriadús étel, például a pékáruk, a különböző édességek vagy cukros üdítők is ki vannak zárva. 

Viszont sok olyan élelmiszer is tiltólistára kerül a húsevő diétában, amire nagy szüksége van a szervezetünknek. Igen, a zöldségekre és gyümölcsökre gondolunk. Nélkülük aligha raktározhatunk például megfelelő mennyiségű C-vitamint, aminek a hiányától legyengül az immunrendszerünk. A zöldségek és gyümölcsök teljes mellőzésének másik káros következménye, hogy nem jut a szervezetünk  növényi rostokhoz, aminek a  bélflóránk láthatja kárát. 

A vegánok legerősebb ütőlapja, hogy az a diéta, mely zömében húsból áll, rengeteg  állat életét követeli. A húsevő diéta hívei szerint azonban ha a mezőgazdasági termelés helyett inkább az állattenyésztés kerülne előtérbe, más lenne a helyzet. 

Fontos hozzátenni, hogy míg a húsevő diéta hívei a zöldségek-gyümölcsök étrendünkből való kizárásával sok elemi rosttól és vitamintól vonják meg a szervezetünket, a vegánoknál a hús mellőzésével könnyen B12-hiány alakulhat ki, ami fáradtságot, hányingert és izomgyengeséget okozhat.