Két év után jutott arra a döntésre a Netflix, hogy kivesznek egy háromperces részt a 13 Reasons Why (azaz a 13 okom volt rá) című sorozat első évadából. Egészen pontosan azt, ahol a Katherine Langford által játszott főszereplő megvágja magát a fürdőkádban.

A BBC információ szerint szakemberek tanácsára váltak meg a kényes jelenettől. Szerintük ugyanis ez a fajta részletgazdagság negatívan hathat a fiatalabb nézőkre.

A 13 Reasons Why egy hiányzó űrt töltött be a sorozatok világában, amikor 2017-ben megjelent. Tabuk nélkül mutatta meg ugyanis az iskolai bántalmazást, a szexuális erőszakot és az öngyilkosság témakörét is.

A sorozat eleinte adaptáció volt, hiszen az első évad Jay Asher könyve alapján készült. Eltérést jelentett azonban a szóban forgó jelenet, az eredeti történetben ugyanis Hannah Baker gyógyszerrel adagolta túl magát, míg a sorozatban egy pengével vetett véget az életének, amit részletesen be is mutattak a készítők. Emiatt egyesek azzal támadták a producereket, hogy glamurizálják az öngyilkosságot.

Miközben a sorozat nehéz témaköröket göngyölít fel, segíthet növelni a megértést, és arra ösztönözheti az embereket, hogy kérjenek segítséget, ha hasonló helyzetben vannak. De fontos, hogy ez felelősségteljesen történjen

– nyilatkozta Lorna Fraser, jótékonysági média tanácsadó, aki szintén szorgalmazta a kényes jelenet eltávolítását.

A széria producere, Brian Yorkey azonban nem örül túlságosan. Ő ugyanis azt szerette volna, ha a sorozat a maga csúf, de egyben valóságos módján mutatta volna be az öngyilkosságot

Ez volt a sorozat legfontosabb jelenete, és az lett volna az üzenete, hogy sokkal jobban törődjünk egymással. Reméljük, ez a változtatás segít a műsornak abban, hogy a lehető legpozitívabb módon hasson az emberekre, miközben nem veszélyezteti a fiatalabb nézőket sem

– mondta Yorkey.

Egyébként különös ötlet volt éppen ezt a részt eltávolítani, hiszen a sorozat második évadában is akadnak brutális, és meglehetősen részletgazdag jelenetek, amik a fiatalok mellett a felnőtt nézőket is igencsak felzaklathatják.