Így buliznak a magyar szupergazdagok: bankkártya-póker, Ferrari és Máté Péter dalok

2019.08.23. 09:11

Kordos Szabolcs Hungary by Night című könyve a hazai felső tízezer szórakozási szokásait mutatja be. János tapasztalt vendéglős, vacsoráit elsősorban a gazdasági elit tagjai látogatják. Ő mesélt a szerzőnek arról, mi a menő ma felsőbb körökben.   

Gyakoriak az olyan, négy-hat fős vacsorák, amelyeken egymillió forint feletti a számla. Rengetegszer láttam már, ahogyan a férfiak bedobták egy tálba a bankkártyájukat, majd a társaság egyik nőtagjának kellett csukott szemmel kihúznia egyet közülük, és a peches fizetett mindent. Nem kell szociológusnak lenni ahhoz, hogy lássuk, mi történik: a kilencvenes évek elején, amikor oly sokan jókor voltak jó helyen, még mindenki újgazdagnak számított. Az elmúlt évtizedekben egyeseknek sikerült felnőniük a vagyonukhoz, mások azonban a lelkük mélyén megmaradtak ugyanazoknak a téeszelnököknek, pártfunkcionáriusnak, butikosoknak és titkárnőknek, akik egykoron, még a mérhetetlen gazdagságuk előtt voltak.

- mesélte János.

Miközben alapanyag után kutattam a könyvhöz, mindenkinek feltettem a kérdést: hogyan mulat a magyar elit? Elsőként János adta azt a választ, amelyet utána interjúalanyok tucatjai ismételtek el: sírva vigadva, zongoraszó mellett. Napjaink felső tízezrének legkedvesebb szórakozása az, hogy pohárral a kezében magyar dalokat énekel, miközben egy ismert zongorista futtatja az ujjait a billentyűkön. Legyenek építési vállalkozók, zavaros hátterű pártemberek vagy napjaink szerencsés nagyvállalkozói, a harminc és ötven közötti korosztály számára valamiért ez az úri mulatság a legnépszerűbb.

Szentül hittem, hogy a zongora mellett énekelgető öregurak ideje lejárt, de tévedtem. Hányszor, de hányszor zártuk be az ajtókat egy-egy exkluzív est kedvéért, amikor legalább harmincmilliárd forintnyi vagyon birtokosai állták körbe a hangszert, és üvöltötték világgá hajnali kettőkor, hogy „Elmegyek”! Vagy fogták át egymás vállát, és harsogták, hogy „Azért vannak a jó barátok”… Ha nem látom, magam sem hiszem el

- mesélte nevetve János. Aki, amióta felismerte a fizetőképes vendégek magyar nóta iránti vágyát, már számos ilyen koncertet szervezett. A három legismertebb zongorista estjei már-már legendásak, rajongóik pedig olyan befolyásosak, hogy bármikor össze lehetne állítani a hallgatóságból egy hevenyészett Forbes-listát. Állami cégek vezérigazgatói, politikusok, nagyhatalmú üzletemberek éneklik a magyar mulatós és cigánynótákat, fél könyékkel a zongorára támaszkodva.

Tagadhatatlan, hogy van valami magyaros báj abban, ahogy az ország legvagyonosabb emberei zárt ajtók mögött, koptatott farmerban torkuk szakadtából üvöltik az előző generációk kedvenc nótáit. Ehhez a különleges hangulathoz általában jól passzol a menü, amelybe János és kollégái bölcs előrelátással belevették a vörösboros marhapörköltet és a szusit is, így a hazai dalok mellé vegyesen jut egy kis paprikás szaft és némi egzotikum.