GettyImages-110718754

Elő a vörös rúzzsal, zöld hajfestékkel, lila öltönnyel! Kiből lett a legjobb Joker?

2019.10.06. 13:37

Ezen a héten mutatták be a Joker című filmet, amely a Batman-képregényekből és filmekből ismert figura eredettörténetét mutatja be Joaquin Phoenix főszereplésével. Az Index elismerő kritikáját itt lehet elolvasni, mi úgy döntöttünk, hogy egy heti trendben emlékezünk meg erről a karakterről, mivel őnála az öltözködésen és a sminken rengeteg minden múlik.

Bő 50 év alatt 5 színész alakította eddig ezt a karaktert, mutatjuk mind az ötüket, plusz legalul bónusz kihívókat is versenybe állítunk – ön szerint ki a legjobb Joker? És mivel a heti trendről van szó, próbáljunk meg ne a filmek minőségére vagy a színészi játékra koncentrálni, hanem ez a menet most elsősorban a stílusról szóljon!

Cesar Romero

A Joker karaktere képregényfiguraként született meg még 1940-ben. Az azóta eltelt csaknem 80 évben rengetegszer újrarajzolták ezt a karaktert, egy rakat rajzfilmben is szerepelt, de mi most csak az élő ember által megformált Jokerekkel foglalkozunk, és a szerepet élőben először bizonyos Cesar Romero játszotta 1966-tól 1968-ig. Nyilván mondani sem kell, hogy a fenti képen balról a második személy a Joker, akin már ekkor is megvolt az összes védjeggyé vált stíluselem: zöld a haja, fehér az arca, nagy vörös bohócszája van és lila az öltönye. A Batman tévésorozat a '60-as évek stílusát nagyban tükrözte: színes, bizarr, teátrális, karikatúraszerű és egyáltalán semmi nincs benne, amit komolyan kéne vagy egyáltalán lehetne venni.

Jack Nicholson

A moziba 1989-ben érkezett meg először Batman, és vele együtt rögtön a Joker is. Tim Burton alkotásában Jack Nicholson játszotta ezt a figurát, és meglepő, hogy milyen sokban hasonlít ez a Joker a 20 évvel korábbi tévés Jokerre annak ellenére, hogy az egyik tipikusan a '60-as évek, a másik meg tipikusan a késői '80-as évek terméke. Nicholson karikatúraszerű Jokere a harsány színekkel és szögletes formákkal pontosan illeszkedik a kor ízléstelen ízléséhez, esetleg azt érdemes megjegyezni róla, hogy ez a figura kifejezetten elegáns – valamelyest elődjéhez, de főleg utódaihoz képest. Ez egy cilinderes, makulátlanöltönyös úriemberJoker.

Heath Ledger

Megint majdnem 20 évet ugrunk előre az időben, a 2008-as Sötét lovagig, ebben a filmben ugye Heath Ledger játszotta a Jokert. Ez volt a legélesebb váltás a karakter történetében, itt volt először, hogy a figura egyáltalán nem tűnt karikatúrának, hanem valószínűleg próbálták minél inkább a valósághoz horgonyozni a szerepet. Először is a Joker elhagyta a cilindert, viszont megnőtt a haja. Kevésbé pedáns továbbá a sminkeléskor: amíg a korábbi Jokereknek mind éles-hegyes vonalak alkották az arcát, addig Ledgeren teljesen el van kenve a festék. A korábban a karakterre annyira jellemző kontrasztokat akként is tompították, hogy az egymással addig hangosan kiabáló zöld-vörös-lila színkombináció valamennyi tagját lehalkították, sokkal pasztellesebbek, fakóbbak az árnyalatok. Ez a Joker nem a jelenben elegáns és nem a jelenben van kifestve: egyszer régen kiöltözött, egyszer régen kifestette magát, aztán az egész évek óta úgymaradt, ő maga talán már észre sem veszi.

Jared Leto

Az utóbbi időben már nem kell évtizedeket várni egy-egy új Jokerre, 8 évvel Heath Ledger után, a 2016-os Öngyilkos osztag kedvéért Jared Letóra fazonírozták rá ezt a karaktert. A stílus egyrészt visszanyúlt a XX. század Jokereihez a precíz sminkkel és az élénk(ebb) színekkel, de közben modernizált is egyet figurán: ezekkel a tetoválásokkal egész hipszteres lett a Joker. A kopott-fakó Joker után próbáltak egy új olyat teremteni, aki ha sötéten is, de azért csillog, anélkül azonban, hogy megint elmenjen a dolog a karikatúrák irányába.

Joaquin Phoenix

És itt a legújabb film, ami azt mutatja be, hogy a képregények által elmesélt korszakot megelőzően hogyan lett egy szerencsétlen humoristából-bohócból a tébolyult Joker. A film 1981-ben játszódik (amikor egyébként a képregényekben már 40 éve létezett ez a karakter), de a Joker nagyrészt még a '70-es évekre jellemző stílus szerint van felöltöztetve. Bár a film a XX. században játszódik, ez a Joker nem a XX. század harsány Jokereihez áll közel, hanem a 2008-as Heath Ledger-féle verzióhoz hasonlíthatóan fáradt, kiégett, megfakult és olcsó mindene. Csak a sminkje precízebb egy kicsit.

A rajongók

Melyik Joker stílusa jön be önnek a leginkább?

És ezen az öt színészen kívül ki az még, aki magára öltötte az évek során Joker jelmezét? Természetesen a rajongók. A fotóösszeállításban a '80-as és a '10-es évekből láthat Batman-fanokat zöld hajjal, fehér arccal, vörös szájjal és lila öltönyben. Talán a véletlen hozta így, de a fotókról úgy tűnik, hogy az utóbbi évek rajongóihoz a leginkább a Leto-féle hipszterJoker stílusa áll közel a tetoválásokkal, a precíz sminkkel és a hátranyalt hajjal. Egyikük-másikuk szinte jobban is csinálja, mint a filmekben, nem? Ön szerint melyik Jokernek a legjobb a stílusa? Ha végigklikkelte a fotókat, kattintson egyet a szavazógépben is a kedvence mellé!