A szeret ünnepének egyik elhagyhatatlan része a családi vacsora. Hazánkban ki-ki halat, töltött káposztát, bélszínt, húslevest és hasonlókat kínál fel a karácsonyi asztalnál, a világ néhány pontján azonban egész más ételek számítanak/számítottak tradicionálisnak. Amennyiben Ön éppen valamelyik étkezését költi, javasoljuk, hogy térjen vissza később ehhez a válogatáshoz!

1. Pávahús

A középkori Nagy-Britanniában a tehetősebb családoknál a díszes madár húsából készültek az ünnepi fogások. Volt az asztalon pite és sült is. A tradíciót VII. Henrik törte meg a 16. században, amikor is pulykára cserélte le a karácsonyi vacsora fő alapanyagát.

2. Zselés tonhalsaláta

A szóban forgó étel az 1960-as években élte virágkorát, és szerencsére nem is jött tovább a következő századba. Már az alapötlet is különös képzelőerőre enged következtetni, ez a fogás ugyanis zselatinnal és zellerrel kevert tonhalsalátát jelent, amelyet hagyományos kuglófformában szilárdítanak meg, hogy koszorú alakot öltsön.

3. Szárított tőkehal

Ez a norvég finomság még a viking időkből maradt az utókorra. A fő alapanyaga tőkehal, amit néhány napra lúgos oldatba mártanak, majd sütőbe helyezik, ezután olajban is kisütik, aztán újra beáztatják, végül ismét kiszárítják. Vajon megéri ennyit vesződni vele?

4. Sült bárányfej

Újabb norvég ételkülönlegesség. A soron következő ételt általában közvetlenül karácsony előtt szolgálják fel. A tányér nagy részét egy sütőben sült bárányfej foglalja el, és hagyományosan krumplivariációkkal kínálják.

5. Sült hernyók

Dél-Afrika egyik kedvelt ünnepi élelme császárlepke hernyókból készül, amelyeket bő olajban sütnek ropogósra. Ez persze nem egyedi szokás, hiszen a világ több pontján is fogyasztanak sült vagy épp szárított rovarokat. Mindenesetre mi maradnánk az otthonunkhoz közelebbről is beszerezhető fehérjeforrásoknál.

6. Kiviak

Ez a meglehetősen bizarr fogás Grönlandról származik, és két fontos összetevője van: fókabőr, és egy nagy rakás kismadár. Egészen pontosan fermentált alkabukótetemeket töltenek a fókabőrbe. Állítólag az íze nem olyan tragikus, mint ahogyan elsőre gondolnánk.

+1 KFC menü

Japánban nincs tradicionális karácsonyi menü, ellenben a helyiek előszeretettel látogatnak el családostul a hozzájuk legközelebb eső KFC-be, vagy rendelik házhoz az általuk megkívánt gyorsételt. Legalább nem kell annyit mosogatniuk.