A CNN honlapján is megjelent a hír a héten, hogy egy magyar bort tartanak számon a világon 2019-ben piacra dobott legdrágább borként, legalábbis ha a palackonkénti árat tekintjük. A kérdéses bor a

Royal Tokaji 2008-as esszenciája.

(Illetve ők z nélkül írják, úgy, hogy „Essencia”.)

Azért fontos kiemelni, hogy a palackonkénti ár tekintetében rekord a Royal Tokaji által kért ár, mert a cikk szerint nem egy szokásos háromnegyed vagy fél literes palack, hanem egy másfél literes magnum kerül negyvenezer dollárba.

Azaz a bor ára palackonként 12 millió forint.

20 üveggel készült összesen ebből a különlegességből, amiből 18-at dobtak piacra még a tavasszal, már akkor is a világ legdrágább boraként hirdetve ezt a tokajit. A 18-ból a CNN-en közzétett hírek szerint eddig valószínűleg 11 kelt el, szóval ha önnek van elfekvőben 12 milliója egy üveg fincsi borra, elkezdhetni kihúzgálni a bankókötegeket a matrac alól, mert még tart a készlet. Az esszencia elfogyasztásával nem kell rohanni egyébként, hanem a palack felbontásával meg lehet várni valami fontos alkalmat, sőt, feltehetőleg az általunk ismert világ végét is, ugyanis ennek a bornak a szavatossági ideje csak 2300-ban jár majd le.

Berúgásra nem kifejezetten alkalmas ez az esszencia, az áráról nem beszélve még csak az alkoholtartalma miatt sem: az ital szesztartalma 4%.