A popslágerek túlnyomó többsége a bulizásról és/vagy a szexről-szerelemről szól. Sajnos a koronavírus idején az előbbiről szó sem lehet, és az utóbbi is csak már létező kapcsolatokon belül ajánlott:szóval most hallgassunk inkább a karantén idejére sokkal jobban illő számokat, amik a most helyes viselkedésre buzdítanak! Összeállított egy ilyen Spotify-playlistet a karantént megjárt Rita Wilson is, de szerintünk a mi válogatásunk jobb, már csak azért is, mert magyar dalok is vannak benne.

Hands Clean

Biztos ön is ezerszer hallotta már, de nem lehet elégszer mondani, hogy mennyire fontos most a rendszeres és alapos kézmosás. Ennek a fontos tanácsnak az elmélyítését segítheti, ha rendszeresen hallgatja a Hands Clean („Tiszta kezek”) című dalt Alanis Morissette-től. Aztán amikor kész van a fertőtlenítéssel, jöhet a Depeche Mode 1990-es, legendás mesterművének, a Violatornek a zárószáma, ami nemes egyszerűséggel a Clean („Tiszta”) címet viseli, és amiben Dave Gahan arról énekel, hogy ő milyen tiszta lett, tisztább, mint valaha. Ezt valószínűleg nem a kézmosásra értette akkoriban, de mondjuk feltehetőleg nem is a kábítószerekre, tekintve, hogy hat évvel később, 1996-ban volt, hogy kis híján belehalt egy túladagolásba.

U Can't Touch This

A social distancing, azaz a távolságtartás korszakára nem könnyű passzentos popdalt találni, mivel azok jó része a fizikai kontaktusról, vagy legalábbis annak vágyáról szól. De azért van néhány ellenpélda, persze főleg a mainál valamivel prűdebb korszakokból, amik a távolságtartást, illetve az érintés-fogdosás tilalmát éneklik meg, amit még tisztára mosott kezekkel is érdemes most megfogadni.

1959-es a Please Don't Touch („Kérlek, ne érj hozzám”) című szám a Johnny Kidd & the Piratestől, a The Angelettes pedig 1975-ben énekelte azt a 2020-ban sokkal aktuálisabb slágert, hogy Don't Let Him Touch You („Ne engedd, hogy hozzád érjen”). Igazán emlékezetes sikert azonban csak MC Hammer ért el hasonló üzenettel, reméljük, már rá is kattintott a U Can't Touch This (kb. „Ehhez te hozzá se érhetsz”) videóján a play gombra. A lényeg: ne fogdossunk semmit, és főleg az arcunkhoz ne érjünk hozzá nem tiszta kézzel!

Better Off Alone

A '90-es évek második felének nagy slágere volt a Better Off Alone („Jobb egyedül”) Alice DJ-től, amelyben egy női énekes folyamatosan csak azt kérdezgeti, hogy „Szerinted jobb, ha egyedül vagy?” – hát 2020 tavaszán erre a költői kérdésre sajnos a koronavírus-járvány és a miatta szükségessé vált távolságtartós időszak kellős közepén az egyértelmű válasz, hogy igen. De ha már az egyedüllétnél tartunk, Michael Jacksont is be lehet éppen kapcsolni, aki 1989-ben azt énekelte, hogy Leave Me Alone, azaz „Hagyjatok magamra”, vagyis inkább békén. A lényeg: kerüljük most a társaságot egy ideig.

Too Close

A Too Close („Túl közel”) című szám a Blue című fiúcsapattól 2001-ben lett No1 sláger, de sosem volt aktuálisabb, mint most. A dal témája az, hogy hiába szeretne a szöveg által megszólított lány a fiúhoz simulva táncolni, ez így most túl közeli. Van egyébként a The Police nevű együttesnek is egy No1 slágere hasonló címmel és témával: Sting zenekara azt énekelte 1980-ban, hogy Don't Stand So Close To Me („Nem állj olyan közel hozzám”), és ha ön ismeri ezt a számot, talán önnek is eszébe jutott a napokban, amikor sorba kellett állni valahol. A lényeg: ne álljunk túl közel egymáshoz, mert a koronavírus cseppfertőzéssel terjed!

Stay Home

A legbiztosabb, amit az ember tehet, ha ki sem mozdul otthonról. Dunát lehetne rekeszteni olyan popdalokkal, amik azt mondják, hogy menjünk el bulizni, de most kerestünk néhány ellenpéldát. Rihanna például 2013-ban énekelt a maradásról, de ugyanez a címe a Shakespears Sister 1992-es gyöngyszemének. És ha már a '90-es éveknél tartunk, rögtön az ember eszébe jut az East 17 gigaslágere, a Stay Another Day, igaz, valószínűleg nem csak még egy nap otthonmaradás van hátra a járvány végéig, de talán jobb is, ha csak a következő lépésre koncentrálunk jelenleg.

Na de hol is maradjon az ember? Hát otthon – az otthon biztonságáról írt dalt a Depeche Mode egyszerűen csak Home címmel mindenkinek, aki emlékeztetőt szeretne, hogy a járvány közepén igazából a legjobb dolog otthon lenni. Aki valamiért mégsincs otthon, az nyilván otthon szeretne lenni, ilyen esetekre illik Michael Bublé szintén Home című száma (amit feldolgozott Blake Shelton és a Westlife is), vagy említhetjük a Boney M-et a Gotta Go Home („Haza kell menni”) című örökzölddel.

Szóval remélhetőleg fel se merül a The Clash által a kollektív tudatalattiba belevésett kérdés, hogy Should I Stay or Should I Go („Menjek vagy maradjak?”), mindenesetre ha mégis felmerül, egyértelmű a válasz: maradjon...! Maradjon Otthon, ahogy arról a Halott Pénz is rappel. És ha már a magyar számoknál tartunk...

Fényév távolság

Szóval hogy néhány hazai slágert is említsünk: fényév távolságot ugyan nem kell tartani a többiektől, de legalább egy-két métert érdemes. Erre emlékeztethet a Fényév távolság című dal A padlás című musicalből, de van olyan magyar sláger is, ami a higiénia fontosságára utal, jöjjön minél gyakrabban az a bizonyos Takarítónő az Animal Cannibalstől! Ön is rendszeresen fertőtlenítse azokat a felületeket, ahol a vírus megtapadhatott, és közben próbáljon a járvány által okozott elszigetelődés jó oldalaira gondolni!

Ehhez nyújthat segítséget a Beatrice klasszikusa, az Azok a boldog szép napok, amely emlékezteti arra az embert, hogy normálisan mennyi kiállhatatlan személlyel vagyunk kénytelenek rendszeresen érintkezni például a munkahelyünkön. Most muszáj otthon maradni, úgyhogy legalább velük se találkozunk, miközben ők azt sem tudják, hogy milyen jó nélkülük.