A világ filmgyártása ontja a tizenévesekről, illetve középiskolásokról szóló alkotásokat, hiszen egyrészt a róluk szóló filmekkel a legkönnyebb ezt a korosztályt a moziba(/képernyő elé) csábítani, másrészt az emberek többsége nagyon fontos időszaknak éli meg ezt a korszakot, vagy legalábbis utólag így emlékszik vissza rá.

Probléma viszont, hogy a profi színészek zöme értelemszerűen 20 feletti, hiszen jó esetben még egy színiiskolát is elvégeznek az érettségi után, ráadásul pl. Amerikában nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a kiskorúak foglalkoztatására, így pénzügyileg is olcsóbb és egyszerűbb nagykorúakat bevetni a gimis szerepekre. A Screenrant említi, hogy a filmgyártók számára kötelező színészbiztosítás drágább, ha kiskorúakat kell biztosítani, és a kamaszokat nem lehet napi bizonyos számú óránál tovább dolgoztatni, pedig egy forgatási nap alkalmanként 10-15 órásra is elnyúlik.

Ráadásul kell egy pár évig színészként dolgozni ahhoz, hogy az ember olyan népszerű legyen, hogy a neve hallatán tömegek csődüljenek a moziba, ezért a producerek szívesebben alkalmaznak már sztárnak számító színészeket – ők viszont általában a húszon túl vannak.

Szóval emiatt van, hogy a középiskolásokat relatíve ritkán játsszák tizenéves színészek a hollywoodi filmekben. Többek között a tragikus utóéletű Glee (Sztárok leszünk!) című sorozatot szokás példaként emlegetni arra, amikor húszon, sok esetben huszonötön túli színészek játszanak érettségizőket.

Na de azért a gyakran nem jelenti azt, hogy mindig. A fenti borítókép például az 1999-es Amerikai szépség című filmből van, amiben Mena Suvari alakítja a gyönyörű, gimnazista lányt, akibe a főszereplő belebolondul. Suvari tényleg tizenéves volt, amikor 1998-ban elkezdték forgatni a filmet – igaz, 19 volt, és a forgatás végére betöltötte a húszat, de azért az Amerikai szépség nagy részében tizenévesként látható, szóval ő azon kivételek közé tartozik, akik tizenévesen játszottak tinit egy hollywoodi filmben.

Az alábbi kvízben 12 klasszikus, illetve új, amerikai, illetve magyar filmből mutatunk egy-egy jól ismert kockát. Mindegyik film főszereplője a sztori szerint középiskolás, és a kérdés minden esetben ugyanaz: de vajon az őt alakító színész is tizenéves volt-e a forgatáskor?

Mutatunk egy kockát egy filmből, amiben egy színész egy tinédzsert játszik. A kérdés mindig ugyanaz: tizenéves volt-e a színész, amikor a középiskolás szerepet játszotta?

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »