Először is: ennek a cikknek a végén fotókat mutatunk az elpusztult állatokról. Ha ön nem szeretne ilyet látni, óvatosan görgessen lefelé!

A cím elég apokaliptikusan hangzik, és ha nem is bibliai, de környezetvédelmi értelemben ez a szomorú esemény tényleg megint arra figyelmeztet minket, hogy közeledik a vég, és valamit tennünk kell, hogy elkerüljük. A madárpusztulás pontos okait ugyan nem lehet tudni, de minden jel arra mutat, hogy az éghajlatváltozás, illetve az extrém időjárás okozza, hogy az USA déli részén százezrével találnak madártetemeket mindenfelé, amelyek közül sok példány úgy néz ki, mintha repülés közben fogyott volna el az ereje, és ezért csapódott volna a földbe.

A The Guardian azt írja, hogy többek között fecskék és légykapók tetemeit szedik össze tömegével az önkéntesek, illetve a lakosok elsősorban Új Mexikóban, Nevadában, Coloradóban és Texasban. Több faj is megtalálható a halott állatok között, de valamennyi vándormadár – a tömeges pusztulás a jelek szerint nem érinti a a környéken honos nem költöző madarakat.

Martha Desmond egyetemi professzor azt nyilatkozta, hogy egy három kilométeres szakaszon több mint egy tucat elpusztult madarat talált, és mások, mint például az alábbi tweeteket közlő Allison Salas megerősítik, hogy az elmúlt időszakban százával találtak halott állatokat, amelyeknek a többsége szó szerint csak csont és toll.

Bár a szakértők azt mondják, hogy a pontos okokat nem lehet biztosan tudni, úgy tűnik, hogy ezeknek a madaraknak a többsége a végsőkig alultáplált, és valószínűleg éhen halhattak, miközben északi költőhelyükről délre próbáltak vándorolni a téli hideg elől. Ezeknek a madaraknak a többsége rovarokkal táplálkozik, de a különösen száraz nyár, a kiterjedt erdőtüzek és a múlt héten pár napra beállt extrém hideg miatt a rovarok száma nagyon megcsappant, így nem találnak élelmet.

Előfordulhat még, hogy az erdőtüzek füstje tette a tönkre a tüdejüket, és az is lehet, hogy a költőhelyükről már alultápláltan indultak el, a szokásosnál korábban. Némelyik elpusztult példány maradványaiból úgy tűnik, mintha a madár tényleg addig repült volna, amíg az erejéből futotta, aztán holtan hullott volna alá az égből a földre.

Az első tetemeket augusztus 20-án találták, azóta szaporodnak az ilyen esetek, mint amit az alábbi képek is megörökítenek. A legutóbbi híradások úgy becsülik, hogy lehet, hogy az egymilliót is elérte már az elpusztult madarak száma.