Ha azt mondom, hogy kifejezetten problémás a bőröm, akkor nagyon finoman fogalmaztam: bár ezt a cikket most a borotválkozásról írom, a téma simán lehetett volna az ekcémás, az anyajegyes vagy a pattanásos bőr is, valamennyiről rengeteget tudnék mesélni (kérdés persze, hogy bárkit érdekel-e). Az egyik probléma a sok közül az, hogy annyira érzékeny a bőröm, hogy ha borotválkozom, csak igazán kivételes esetben fordul elő, hogy ne vérezne az arcom-nyakam általában több helyen is.

Rengeteg módszert és habot, krémet, szappant, pengét satöbbit kipróbáltam, szerintem jól csinálok mindent, mégis mindig vérzek. Két megoldás van erre a helyzetre. Az egyiket sose mondta senki, de mégis gyakran alkalmazom: szakállat növesztek, amíg meg nem unom (lásd a profilképemet). A másikat rendszeresen hallom, és most így negyven után már tényleg nem maradt már ok, hogy miért ne próbáljam ki: a villanyborotva.

Régimódi vagyok, mert nem rendeltem, hanem elmentem egy boltba és vettem egy felső-középkategóriás villanyborotvát, bő egy hónapja azt használom. Gondoltam, hátha lesz, akit érdekel, hogy milyen áttérni a borotvahab plusz penge típusú borotválkozásról egy ilyen készülékre, ezért most összefoglalom a tapasztalataimat, először a jó dolgokat sorolom, aztán a hátrányokat.

Pro

  1. Spoiler alert: NEM VÉRZEK! Elvileg rögtön az első pont el is dönti a kérdést, mert ami a probléma volt, azt a villanyborotva tényleg megoldotta, mert semmi baja nem lesz tőle a bőrömnek némi pirosodást leszámítva.
  2. Valamiért gyerekkorom óta gyűlöltem a borotválkozásnak azt a részét is, hogy bevizezem az arcom, bekenem habbal/géllel, aztán kaparászom az arcom a pengével, a vér összefolyik a habbal, néha ez-az csöpög ide-oda, majd próbálom úgy megtörölni az arcom, hogy ne legyen véres a törölköző. Na ez mind a múlté. Több, mint egy hónapja használom a villanyborotvát, és borzasztóan élvezem egyelőre, hogy nem kell hozzá se hab, se víz.
  3. Nem szponzorál engem senki, úgyhogy márkát nem mondok, de az alábbi videóban szereplő két készülék közül használom az egyiket. Nem tudom, hogy ez minden borotvára igaz-e, de az enyémből nem hullanak ki a levágott szőrszálak egyáltalán, ami azt jelenti, hogy bárhol lehet vele borotválkozni, nem szemetel.
  4. Amikor kész vagyok, egy mozdulattal leszedem a fejet, a csap alá tartom, és egy pillanat alatt, könnyen ki lehet tisztítani. Elég undorító, amikor a többpengés, de egyébként hagyományos borotvák pengéi közé beszorul a levágott szőr, és az ember hiába próbálja eltávolítani a résből a szmötyit. Hát ilyen problémája sincs az embernek, ha villanyborotvát használ, hurrá.
  5. Van a borotván egy trimmer is, amivel a hosszabb szőröket vissza lehet vágni, a pajeszt, bajuszt, szakállkontúrt meg lehet igazítani. Ez is tök kényelmes és hasznos.

Kontra

  1. Amikor először borotválkoztam meg géppel, biztos voltam benne, hogy valamit rosszul csináltam, mert bár tapintásra totál sima lett az arcom, látszani viszont elég világosan látszik, hogy hol a szakállam helye. Ha a hagyományos módon borotválkozom, utána úgy néz ki az arcom, mintha teljesen arcszőrzet nélkül születtem volna, nem látszik, hogy hol kezdődik a szakállam helye és hol van, ahol magától sem nő szőr (csak az látszik, hogy hol vágtam el magam), nincs ott egy halvány vonal a szám sarkától a fülemig. Villanyborotvával ezt az állapotot nem sikerült még előidéznem. Egy hónap után kezdek arról meggyőződni, hogy ez így normális, ez az eredmény, amit a villanyborotvákkal el lehet érni, és nem többet. Fent a videó ajánlóképén a bal oldalon a borotválkozás utáni állapot látszik, és ebből a videóból is az derül ki, hogy normális, hogy az emberen ennyire látszik a szakáll helye közvetlenül azután, hogy elvileg minden szőrt eltávolított. Ennek azért nem kifejezetten örülök.
  2. A legkomplikáltabb helyekről nagyon nehezen szedi le a szőrt a gép, egy-egy szál szőr ott marad az állcsúcsomon, az állkapcsom alatt, az ádámcsutkám fölött. Előfordul, hogy elvesztem a türelmemet, és ahelyett, hogy százegyedszerre végigmennék a problémás részen a villanyborotvával, fogom a régi borotvám, és eltávolítom azzal, amit a készülék az arcomon hagyott. Elolvastam a használati utasítást, megnéztem csomó oktatóvideót, szerintem mindent jól csinálok. Szóval tökéletes borotválkozásra ez(ek) a készülék(ek) szerintem nem alkalmas(ak).
  3. Villanyborotvával is lehet habbal és vízzel borotválkozni, ezt még ki fogom próbálni, hátha úgy közelebb lesz az eredmény a babaarchoz, csak ugye az a baj, hogy ennyi erővel akkor már a hagyományos borotválkozáshoz is visszatérhetnék.

Nyilván mindenki más és más, mások a szükségletei és másmilyen a bőre, én mindenesetre arra jutottam, hogy a villanyborotvámba elvileg másfél év után kell új fejet venni, és akkor majd meglátom, hogy veszek-e újat, vagy visszatérek a régi típusú borotválkozáshoz.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Évekig hallgattam, hogy miért nem használok inkább villanyborotvát. Végre váltottam

Íme a tapasztalatok problémás bőrrel, 8 pontba szedve, egy hónapnyi rendszeres villanyborotválkozás után. 5 érv van pro, 3 kontra.

0 · Oct 20, 2020 04:58pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments