Hétköznapi történetek címmel tízrészes videóspodcast-sorozatot indít az Áldozatsegítő Központ (ÁSK), amelyben jellegzetes kiszolgáltatott élethelyzeteket mutatnak be (bővebben a keretes írásban olvashat erről). 

Az első epizód, a Színes orchideák a párkapcsolati erőszak témáját dolgozza fel, ebben Tenki Réka az áldozat, Xantus Barbara a kolléganő, aki gyanút fog, Babicsek Bernát pedig a bántalmazó férj. Akiről elsőre nem feltétlenül derül ki, hogy a bogarasságnál több gond van vele, de előbb-utóbb akkor is lebuktatja a néző-hallgató gyomrában fokozódó, egyre elviselhetetlenebb szorítás.

A jelenet hallatán fellépő kínzó érzés részben abból fakad, ha valaki látott, tapasztalt már hasonlót, és felismeri az erőszak jeleit (folyamatos kontroll, a partner önbizalmának rombolása), de avatatlan szemlélőnek is egyértelmű lehet, hogy ami elhangzik, az verbális erőszak – az ÁSK tájékoztatása szerint ez mindig társul a fizikai erőszak mellé, de persze önmagában is megjelenhet. 

„Statisztika szerint a párkapcsolati erőszak elkövetői gyakrabban férfiak, elszenvedői pedig gyakrabban nők (jellemzően a partner). A kapcsolati erőszakra jellemző, hogy általában az elnyomó fél birtoklényként viselkedik a másik felett. Mi azonban az igazságosság és az árnyalás kedvéért beemeljük azt a jelenséget is, ami statisztikában ugyan nem jelenik meg, de a szakmaiság megköveteli, miszerint a férfiakkal szemben elkövetett erőszak áldozatai még a női áldozatokhoz képest is ritkábban fordulnak segítségért, részint mert fel sem ismerik áldozati mivoltukat, részint mert a »panasz« nem illeszkedik a férfival szemben támasztott társadalmi elváráshoz.” Azt is jelzik, hogy bár verbális erőszakot bárki elkövethet a párkapcsolatában, arról adat is van, hogy a férfiakkal szembeni, nők által elkövetett párkapcsolati abúzus formája jellemzően verbális erőszak.

A Színes orchideák tartalmát az alábbi videón vitatják meg szakértők: dr. Tatár Erika, a Budapesti Áldozatsegítő Központ koordinátora és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Dobó Ági moderálásával.

Ha úgy érzi, ilyen esetben érintett, több módon is kérhet segítségek az ÁSK-tól: például éjjel-nappal ingyen hívhatja az Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös telefonszámon, ahol nem gépi hang, hanem élő ember foglalkozik a problémájáról. Személyesen is fordulhat a központokhoz, de a honlapjukon, a vansegitseg.hu-n és a Facebook-oldalukon is elérheti őket. A Youtube-csatornájukra itt iratkozhat fel.

Mit csinálnak az Áldozatsegítő Központok?

A kampány célja, hogy minél többen felismerjék az ilyen eseteket, illetve könnyebb legyen a megelőzésük, és a kezelésük. Az egyes epizódok témái a kapcsolati erőszak, a munkahelyi zaklatás, iskolai bántalmazás, unokázós csalás, emberkereskedelem, modernkori rabszolgaság (idősek kizsákmányolása, egy másik epizódban pedig a külföldi munkára csábított és átvert munkavállalók helyzete), zaklatás, utcai támadás és egy meggyilkolt ember hozzátartozóinak élethelyzete. Az adásokat valós történetek alapján írják, a kész szövegeket ismert színészek adják elő – ezután pedig szakértők vitatják meg, hogy kiderüljön például, a történetek szereplői közül kinek és hogyan lehetne segítséget nyújtani.

Az ÁSK-kat azért hozták létre, hogy azonnali, személyre szabott segítséget nyújtsanak bűncselekmények, tulajdon elleni szabálysértések áldozatainak, a hivatali/hatósági ügyrenden túl. Azonnali lelki-érzelmi támogatásért, pszichológus szakértő segítségéért, jogi útmutatásért lehet hozzájuk fordulni, akkor is, ha az illető még nem tett feljelentést. Bizonyos esetekben pénzügyi segítség igénybevételéhez is tudnak segíteni.

Most hat ÁSK működik (Budapesten, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen), 2026-ra a tervek szerint minden megyeszékhelyen lesz egy. Folyamatos szakmai együttműködésben dolgoznak állami és civil társszervezetekkel, és megelőző, felvilágosító munkát is végeznek, hogy minél többen felismerjék és megelőzzék az áldozattá válást.