Erik Grankvist 18 évesen úgy döntött, kimegy az erdőbe (valahol itt), és megvalósítja az álmát: rönkházat akart építeni, pont úgy, mint az ősei – kéziszerszámokkal, régi módszerekkel, lassan.

Egy évvel később lett egy rönkháza.

A munkáról videósorozatot kezdett közölni a Youtube-oldalán, igaz, a legutóbbi feltöltésein még nincs kész a ház. De így is szépen lehet követni a folyamatot, amelyről így ír:

Ezelőtt semmilyen tapasztalatom sem volt építésben, gyűjtögetésben vagy filmezésben. Úgyhogy magamtól kezdtem tanulmányozni a régi kézműves szakmákat, illetve nagyapámtól, a mentoromtól, Åke Nilssontól tanultam. Elkezdtem fákat kivágni, és a telefonommal filmezni, menet közben tanulva a dolgot. A vállalkozásom minden időmet kitöltötte, miután 2019 nyarán befejeztem a középiskolát. Mindent én magam filmezek, és én is szerkesztem a videókat, hogy követhessétek az utamat, és remélhetőleg tanuljatok belőle, ahogy én is.

Íme, az igazán hosszú videó a folyamatról.

Ha nincs idejük végignézni (pedig megéri, és őszintén szólva nem igényel azért feszült odafigyelést), itt egy negyedórás változat.

Ami igazán varázslatossá teszi Grankvist videóit, az az egyszerűsége: az erdő közepén, néma csendben épít egy szép házat magának, mert szeretne magának egy szép házat építeni. (A kivágott fákat csemetékkel pótolva.) Nincs idegesítő zene, felesleges szöveg, vicceskedés vagy bármi, ami megpróbálná virálissá tenni a tartalmat. 

A fenti videó után töltötte fel az alábbit, amelyben arra a gyakori kérdésre válaszol: hol az ajtó? Igaz, aki a fentit végignézte, bizonyára rájött, hogy úgy készül, mint az ablakok.

Grankvist azt mondja, mindig is erről az életről álmodott, hívta a vadon, és élvezi az egyszerű mindennapokat, még a svéd időjárás okozta megpróbáltatásokat is. Ötszáz napot töltött el egyedül az erdőben - az elmúlt évben biztosan nem lett volna ennél jobb dolga.

Egy svéd televízió készített vele interjút, abban az elkészült háztetőt is láthatják. Felirat sajnos nincs, de ha nem zavarja önöket a svéd nyelvű beszéd, akkor be is mehetnek a kunyhó belsejébe.