Az Imgur nevű közösségi oldalt választotta egy hannaFitPrince nevű felhasználó arra, hogy napi részletességű tájékoztatást adjon kulináris kalandjairól. Az illető egy nyelvtanár-asszisztens egy japán általános iskolában, és minden nap posztolja, hogy mi volt aznap a kaja a menzán a suliban. Azt írja, néha nehezen tudja megállapítani, hogy éppen mit eszik, de általában elég magas pontszámokat szokott adni az ételeknek, az alábbi ebéd például 10-ből 9-es értékelést kapott tőle.

Japanese school meal day 38

Az alábbi ebéd hannaFitPrince egyik kedvence volt, 10/10-es eredménnyel, a következőkből állt:

  • puha, párolt, fehér hal, valószínűleg makréla, kicsit citromos;
  • bojtorján és répa konnyakuval;
  • átlátszó leves tofudarabokkal, gombával és algával;
  • fehér rizs; valamint
  • két deci tej.

Íme.

Japanese school meal day 22 (attempt 2, last time it didn't post properly)

Az összes posztot elnézve az embernek az az érzése alakul ki, hogy általában halat tartalmaz az iskolai ebéd, de előfordul, hogy hús van benne, erre alább látható egy példa, a bal alsó sarokban látható kukoricás-répás krumplisalátában disznóhúsdarabok is vannak.

Japanese school meal day 33

Sőt, a következő menü pedig a hal mellett tartalmazott marhahússal készített üvegtésztát is.

Japanese school meal day 35

A posztokból kiderül, hogy általában nem szokott választási lehetőség lenni azon kívül, hogy az ember megeszi-e az ebédet vagy nem, nincsen hal nélküli, hús nélküli vagy vegán opció. A fotókat készítő, minden bizonnyal amerikai származású tanár azt mondja, hogy az erjesztett algából készült pürén kívül mindent meg szokott tud enni. Édességet sosem, gyümölcsöt relatíve ritkán lehet látni az ebéd részeként, de amikor van, akkor a leggyakrabban egy narancs a menü része, ezt hannaFitPrince „fagyasztott narancs”-ként írja le. Eddigi harmincvalahány posztja szerint egyszer volt egy fél szelet dinnye az ebédhez, illetve előfordul, hogy egy darab főtt alma jár a japán iskolásoknak. Ez látható az alábbi posztban a bal alsó sarokban.

Japanese school meal day 17

(Az oldal tetején látható borítókép a 2018-as hőhullám idején készült egy diáklányról Himedzsiben.)