A járványhelyzet miatt megváltoztak étkezési szokásaink is, újrakódolt szoftverünk sok esetben jóval egészségtudatosabb, mint az egykori. A mentes élelmiszerek piacán nem véletlenül volt és még várható hatalmas robbanás. Utánanéztünk az aktuális trendeknek, megkérdeztünk szakértőket, akik gluténmentes és paleo diétával foglalkoznak, hogy ők hogy látják a helyzetet.

A cikk szerzője: Azari-Varga Viktória

Annak, aki valamilyen ételérzékenységgel küzd, a problémát okozó összetevő elhagyása elengedhetetlen annak érdekében, hogy tünetei enyhüljenek, vagy teljesen megszűnjenek. Hadarik Rita termékfejlesztőként és gasztrobloggerként a gluténmentes étkezésre specializálódott, receptjeivel rengeteget segít az ételérzékenyeknek.

A gluténmentes termékek piaca folyamatosan bővül, fényes jövő előtt áll ez a terület. Hatalmas robbanásra számíthatunk, a jelenlegi statisztikák szerint a gluténmentes termékek forgalma közel 5,6 milliárd dollár, ami azt sugallja, hogy a forgalom jelentős része nem a gluténérzékenységgel küzdő vásárlók köréből származik

– mondta Hadarik Rita. Hozzátette, hogy a világ népességének mindössze egy százaléka szenved cöliákiában, ezért ebből az 5,6 milliárdos „tortából” az egyre népesebb tábort alkotó nem cöliákiás gluténérzékenyek és az egyre tudatosabban táplálkozó emberek is kiveszik a részüket. Legyen szó ételérzékenyről, egészségesen táplálkozóról vagy éppen fogyni vágyóról, a legfontosabb, hogy kerülje a szélsőségeket és törekedjen a kiegyensúlyozott étkezésre. A tudatosságon van a hangsúly, ne a divatdiéták és az önsanyargatás álljon a középpontban, nehogy tápanyaghiányos állapot alakuljon ki. A gluténérzékenyek számára a tudatosság még fontosabb, hiszen ha ők nem tervezik meg jól a mindennapi étkezésüket, rosszul fogják magukat érezni.

A gluténérzékenyek is házhoz rendelnek

A független gyártók mellett az élelmiszerláncok is elkezdték piacra dobni a saját márkás gluténmentes termékeiket. Ez nagy segítség a cöliákiában szenvedőknek, mert így nem vesz el a napjukból több órát, hogy maguknak süssenek kenyeret.

– mondta Hadarik Rita. Azt is elárulta, hogy az otthon elkészíthető ételek és sütemények receptjei még mindig nagy népszerűségnek örvendenek melynek oka, hogy a gluténmentes késztermékek továbbra is drágák. A koronavírus-járvány természetesen a mentes élelmiszerek piacát és a vásárlási szokásokat is átalakította: virágzik az ételrendelés, házhozszállítás és többet költöttünk élelmiszerre, elsősorban fagyasztott ételekre és „comfort foodra”. A veszélyhelyzet egyik további pozitív hozadéka az a társadalmi összefogás, mely a magyar kézműves termékeket és a családi éttermeket hivatott felkarolni.

Egyre többen gondolkodnak egészségtudatosan, keresik az adalékmentes élelmiszereket és a változatos ízeket. A vállalkozók kreativitása pedig határtalan.

– vélekedik a gluténmentes diéta szakértője, aki úgy látja, hogy most a nagy kísérletezések időszakát éljük, mindenki megpróbál valami újdonsággal a piacra betörni. Hadarik Rita szerint a covid idején újrakódolt szoftverünk felülírja az eddigi gondolkodásunkat az étkekésről, és ez a jövőben is meghatározó lesz.

Egy paleohedonista, aki számára gyógyító életmód az étkezés

Posta Reni a paleo táplálkozás nagykövete, melyet saját tapasztalatai alapján finomított, fejlesztett tovább. Immáron 13 éve étkezik cukor-, glutén- és tejtermékmentesen, ugyanakkor rengeteg rostot fogyaszt, ezért rendszeresen kerül a tányérjára mindenféle szezonális zöldség, de a reform álgabonák is megjelennek, mint a köles, a hajdina vagy a quinoa.

Misszióm, hogy segítsek a hozzám fordulóknak. Nagyon odafigyelek én is az étkezésemre, amióta a paleo diéta Szendi Gábor révén megérkezett Magyarországra 2009-ben, azóta a követője vagyok.

– árulta el Posta Reni, aki szerint a paleo szemléletváltás, szellemiség, vagyis életmód. Bár ő maga is kipróbált sok divatos étkezési trendet, úgy tapasztalta, hogy a szélsőséges irányzatok hosszú távon hiánybetegségeket okoznak, ráadásul a nők esetében még a hormonrendszer működését is felboríthatják. Úgy tűnik, hogy Reni megtalálta a csodafegyvert a fölösleges kilók elleni harcban, hiszen a saját magára szabott paleo étkezésnek köszönhetően kigyógyult az IR-ből 3 hónap leforgása alatt, bónuszként pedig 25 kilogrammtól is megszabadult. A glutént a mai napig kerüli, emellett a finomított cukor helyett természetesen édesítőszereket használ.

Mostanában nagy kedvencem lett a talán kevésbé ismert glicin, mely a folyadékokat kellemesen megédesíti. Nagy előnye, hogy a szervezetünk fehérjeként kezeli, normalizálja a vércukor ingadozását, meghosszabbítja a várható élettartamot és az anti-aging hatásáról se feledkezzünk meg.

Reni testközelből ismeri az étkezési trendeket, legyen szó a vegetáriánusról, makrobiotikusról, vegánról, nyers carnivore-ról. Szerinte mindegyikből lehet meríteni jó ötleteket. Étkezésének lényege, hogy a kenyér- és tésztafélék helyett főként zöldségeket fogyaszt, odafigyel a rostbevitelre és a gyümölcsökkel csínján bánik, mert már közel sincs bennük annyi tápanyag, mint egykor, ráadásul tele vannak gyümölcscukorral. A szezonális terményekre helyezi a hangsúlyt, főleg hazai forrásból szerzi be az alapanyagokat, mindezt változatos állati fehérjékkel egészíti ki és rengeteg folyadékot iszik.

Szeretek kísérletezni, és természetesen a nemzetközi konyhát is figyelem. A hűtött rizsre is így találtam rá, aminek felszívódó szénhidrát tartalma alacsonyabb, mint a melegített verziónak, rosttartalma viszont magasabb.

– osztotta meg velünk tapasztalatait. Posta Reni mottója: egészséges, finom, élhető, vagyis az étel ne legyen drága, egyszerűen lehessen elkészíteni és az alapanyag-beszerzés se okozzon gondot.

Cikkünk vezető képe illusztráció!