Jó kommunikáció, a különbözőségek felismerése, egymás igényeinek kielégítése: ez az éveken át tartó elégedettség titka, mind a szexualitásban, mind a párkapcsolatban. Bár sokan úgy vélik, előbb-utóbb mindenképpen unalmassá válik a szex hosszútávú partnerükkel, ennek okai kiküszöbölhetők - persze, csak ha felismerjük ezeket.

A szexuális unottság főbb okait egy, a Journal of Sexual Medicine című folyóiratban megjelent kutatásban vizsgálták. Tanulmányukban a tudósok feldolgozták az erre a jelenségre utaló összes irodalmi vonatkozást, 511 adatfelvételt analizáltak, majd alaposan szelektálták a minőségi tartalmat. Nézték az általános unottság szexre gyakorolt hatását, azt, hogy a szexuális magatartás miként hat az unalomra, illetve a szexuális kedvetlenség és a különböző személyiségjegyek, szexuális viselkedés és a libidó kapcsolatát.

Tanulmányukban a következő főbb okokat találták

1. A szexuális unottság kapcsolatban van az általános unottságra való hajlammal.

2. Összefügg a nárcisztikus személyiséggel.

3. Az általános unalom összefüggésben van a depresszióval, ami hozzájárulhat a szexuális kedvetlenséghez. A depresszió ugyanis alacsony libidóval, apátiával, társadalmi visszahúzódással, és az örömök megélésének képtelenségével jár.

4. Az általános jólét csökkenése a szexuális érdeklődés csökkenéséhez vezet.

5. A szexuális, valamint a párkapcsolati és általános érdektelenség összefügg a túlzott maszturbációval.

6. Szexuális unalomhoz vezet a kényszeres és kockázatos szexuális viselkedés is.

7. Gondot okozhat a figyelem fenntartásának nehézsége. Ha kevésbé hallgatjuk meg partnerünk igényeit, nem vagyunk elég figyelmesek, és összpontosítás helyett hagyjuk, hogy elterelődjön a figyelmünk szex közben, viselkedésünk hosszútávon eltávolodáshoz vezet.

8. Ha nem vagyunk nyitottak az újdonságokra, a szexuális életünk felfrissítésére, előbb-utóbb unottá, kedvetlenné válunk.

9. Ha folyton azt mantrázzuk, hogy a szexuális unalom idővel úgyis bekövetkezik, a gondolat végül önbeteljesítő jóslattá válhat.

10. A több ingerlésre vágyó férfiak előbb válnak szexuálisan unottá. A párkapcsolatban elégedetlenséget szül, ha nem kommunikáljuk őszintén az igényeinket.

+1

A férfiak gyakrabban számolnak be szexuális unalomról. A vadászösztönük akkora hajtóerő lehet, hogy hosszútávon unalmassá válhat számukra egyetlen partner.

Bár lehetséges, hogy egyes párok szexuális kielégülés nélkül is jól érezzék magukat a kapcsolatban, a szexhiány miatt kialakult frusztráció általában elégedetlenséghez vezet. A kutatók megállapításait érdemes szem előtt tartani, így ugyanis időben kérhetünk segítséget egy szakembertől, ha hasonló problémába ütközünk.

Psychology Today