Már nem csak a jövőben játszódó filmekben lehetünk tanúi, hanem magunk is felpattanhatunk nemsokára egy repülő motorkerékpárra: a Jetpack Aviation (JPA) speeder* nevű, eredetileg mentőakciók és életmentés céljából a katonaság, a kormány, és kereskedelmi ügyfelek számára tervezett futurisztikus járműve 2023-tól a kereskedelmi forgalomban is elérhetővé válik.

A kiválóan stabilizált járgánynak két verzióját, egy ultrakönnyű (UVS) és egy kísérleti darabját (EVS) dobják majd piacra. Előbbit minimális felkészítéssel bárki képes lesz vezetni, míg utóbbihoz magánpilóta-engedélyre lesz szükség. 

A speeder* könnyebb, mint egy 125 köbcentis motorbicikli, kategóriájában bármi másnál egyszerűbben repül. A felszállás is könnyű, függőleges irányban szinte bárhonnan képes elindulni, és akárhol le tud szállni. Az UVS max sebessége 96 km/óra, és legfeljebb 18.9 liter üzemanyagot képes tárolni. Használatát maga a cég tanítja meg a vásárlóknak.

 Ezzel szemben a kísérleti verzióban rejlő lehetőségek szinte határtalanok, habár a cég szerint a speeder* legfeljebb a 240 km/órás sebességet képes elérni.

Bár mi már alig várjuk, hogy égen repkedő motorkerékpárokat lássunk, valószínűleg erre a látványra jó pár évet kell még várnunk, tekintve, hogy egyetlen speeder* ára 380 ezer dollár, azaz nagyjából 114 millió forint lesz.

Designboom