Egy szomszédunk is helyet kapott a világ legjobbjai között.

A koppenhágai Noma nyerte el az éttermek Oscar-díját, A Világ 50 Legjobb Étterme (The World's 50 Best Restaurants) című ranglista első helyét. Bár magyar vendéglátóhely nem került be a felsorolásba, a 12. hely nyertese a közvetlen szomszédunkban található.

A  Refshalevej 96. cím alatt található étterem nem először nyerte el a legrangosabb gasztronómiai elismerést. A Világ 50 Legjobb Étterme rangos díjait idén a koronavírus-járvány miatt egy éves kihagyás után ítélték oda az arra méltó vendéglőknek. A helyezésekről több mint ezer séf, ételkritikus és az iparág más szereplői döntöttek világszerte.

A három Michelin-csillagos Noma modern skandináv specialitásokat kínál. A friss skandináv alapanyagokat hetente többször repülőn szállítják Grönlandról, Feröerről és Izlandról. Az étlapot évi háromszor változtatják szezonnak megfelelően. Januártól Júniusig főként tengeri herkentyűket kínálnak, melyek között feröeri kékkagyló, szárított fésűkagyló, norvég vörös pisztráng, észak-atlanti tengeri alga és fogas is található. Nyáron a zöldséges-gyümölcsös, míg az őszi-téli időszakban a vadhúsos, erdei fogások dominálnak. Kedvelt alapanyagaik közé tartozik az éretlen fekete bodza, az izlandi sajt, a füstölt velő, a grönlandi pézsmatulok és gotlandi birka. Ízesítéshez előszeretettel használnak nyírfaszirupot és vízitormát, valamint kiváló lappföldi borral várják a vendégeket. Étlap változtatás előtt az étterem minden alkalommal bezár, hogy egy külön csapatnak elég ideje legyen kiötleni az új fogásokat, aszerint, hogy milyen alapanyagot kínál éppen föld és víz.

A Noma hatalmas sikerének titka abban is rejlik, hogy a hagyományos skandináv főzési módszereket innovatív módon gondolják újra. Egy ebéd ára ital nélkül 375 dollár, nagyjából 116 ezer forintba kerül.

Az étterem egyébként 2004 októberében nyitott meg először a koppenhágai kikötő egyik régi raktárépületében. Neve a „nordisk mad”, azaz „északi étel” kifejezés rövidítése. Első Michelin-csillagát 2005-ben, a másodikat 2007-ben, a harmadikat pedig idén nyerte el. Sztárséfje az albán származású dán René Redzepi, aki 2003-ban bejárta egész Skandináviát, hogy megismerje a hagyományos alapanyagokat, illetve főzési és tartósítási eljárásokat.

A kollégáival készült posztot az elismerés elnyerését követően egy nappal osztotta meg René Redzepi. A bejegyzésben azt írja:

Hogy mi is a titok, amiről mindenki kérdez? Hadd osszak meg önökkel néhány százat a legmélyebb titkaink közül.

– utalva munkatársaira.

Egyéb díjak

A világ legjobb 50 éttermén kívül díjat osztottak a világ legjobb férfi és női séfje kategóriákban is. Előbbi elismerést a lista harmadik helyén álló spanyol étterem, az Asador Etxebarri séfje, Victor Arguinzoniz kapta, míg a legjobb női séfnek Pía León, a ranglistán negyedikként szereplő, limai Central egyik séfje bizonyult.

Bár hazánk nem kapott helyet a világ legrangosabb éttermei között, a közvetlen szomszédunkból elég előkelő helyet szerzett magának a 12-dikként végzett Steirereck bécsi étterem, amely a Vendégszeretet Művészete nevű elismerést is elnyerte. A fenntartható étterem díjat a 38. chilei Boragó kapta, mivel kizárólag saját biofarmjának terményeivel és helyi termékekkel dolgozik.

The World's 50 Best Restaurants

A ranglistát a brit Restaurant magazin kezdte összeállítani 2002-ben promóciós céllal. A lap szerkesztői kezdetben a vendéglátóiparban dolgozó barátaikat hívták körbe, ám a lista rövid időn belül globális jelentőségűvé vált és komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré. Az ideit október 5-én, kedd este rendezték Antwerpenben, Belgiumban.

Player