Küllemre kicsit a kőkorszaki tárgyakra hajaznak, mégis a modern kor újrahasznosítási hullámának darabjai: a Barbara Gollackner dizájnstúdió Martin Kilga osztrák séffel együtt élelmiszerhulladékból készült háztartási cikkeket mutatott be a Bécsi Dizájn Héten (Vienna Design Week). Igazán impozánsra sikeredtek.

A Wasteware nevet viselő kollekció egy teljes étkészletet tartalmaz, benne tálakkal, tányérokkal és evőeszközökkel. Készítőjüket az élelmiszer-pazarlásról nyilvánosságra hozott legfrissebb adatok ihlették: Európában évi 90 millió tonna élelmiszert dobunk a kukába, 30 millió tonna egyszer használatos edénnyel együtt.

A dizájner ennek nyomán kitalálta: olyan edényeket szeretne tervezni, amelyek élelmiszer-hulladékból készülnek.

A munkálatok során a hulladékot részben kiszárították, részben kifőzték, majd egy homogén pasztát készítettek belőle. Ehhez további hozzávalókat, micéliumot, vizet vagy zsemlemorzsát adtak. A masszát ezután egy 3D-s nyomtatóba töltötték, és egyszerű formákat készítettek belőle.

A minimalista kollekció részeit képezik a padlizsán színű teáskanalak, a mohazöld csészék és bézs tálak, amelyek akár több alkalommal is használhatók.

Roadster