Bár a koronavírus-járvány miatt változtak a szokások, ebben az időszakban sokan már a telelést tervezték korábban, hogy a fogcsikorgató hideg elől melegebb vidékre meneküljenek. Akadnak azonban, akik a jeges tájakat is előszeretettel feltérképezik. És milyen jól teszik.

A Travel+Leisure cikke nyomán összeszedtünk öt olyan hotelt Észak-Amerika és Európa tájairól, amelyeknek minden egyes négyzetcentimétere hóból és jégből készült.

via GIPHY

Az impozáns jégpalotákat minden évben újraépítik, éppen ezért csak a téli szezonban, limitált ideig tartanak nyitva, amíg azt az időjárás lehetővé teszi. Utána elolvadnak. Az ágyak, bútorok többnyire csakugyan jégből készülnek, ám azokon kényelmes matracok és meleg ágynemű kap helyet. Egyes szálláshelyeken hálózsákban aludhatnak a vendégek.

És íme, az öt leglenyűgözőbb szálloda jégből és hóból

1. Hotel de Glâce, Canada

Feltehetőleg a világ egyik legismertebb, Észak-Amerikának pedig az egyetlen jéghotele ez a francia-kanadai szálloda, amely Quebec városának külterületén található. A nem mindennapi szálláshely 2001-ben nyitotta meg először kapuit, felépítése pedig évről évre változik. Összesen 21, különböző tematika szerint berendezett szobája van hálózsákokkal felszerelve.

2. Icehotel, Svédország

Az Északi-sarktól 125 mérföldre északra, Lappföl svéd tartományában található Icehotel az aprócska Jukkasjärvi városában található. Két részből, az Icehotel Winter és az Icehotel 365-ből áll. Előbbi minden évben újjáépül, decembertől áprilisig tart nyitva. Utóbbiban egész évben várják a vendégeket, ott a szobák hőmérsékletét mesterségesen tartják fagypont alatt. Saját, szobához tartozó meleg fürdőszobával kizárólag a Deluxe lakosztályok rendelkeznek, a többi vendégnek külön helyiséget kell használnia a tisztálkodáshoz, és az elektronikai eszközök töltéséhez.

3. Snowhotel Kirkenes, Norway

Az Észak-Norvégiában található hó-hotel az év 365 napjában nyitva tart. Összesen 14 szobája van, amelyek fele gyerekes családok számára is ideális. Progamkínálatuk is izgalmas: télen sarki fény túrákat szerveznek, nyáron pedig huskykkal túrázhatnak, vagy a Barents-tengerben horgászhatnak a szálloda vendégei.

4. Hotel of Ice, Románia

A Kárpátok ölelte magashegyi üdülőhely a Bâlea-tó közelében található, 2005 óta minden évben újraépítik hóból és jégből. Dupla ágyas szobákban és úgynevezett iglukban, azaz tradicionális hókunyhókban várják vendégeiket, akiknek utóbbit választva egyedi élményben lehet részük. Az Ice Restaurant & Bar helyi ételeket kínál, természetesen jégtálcán szervírozva.

5. SnowCastle Resort, Finnország

Az egész évben nyitvatartó HóPalota Üdülőhely Lappföld finn tartományában, Kemi településen található. A HóHotel általában a téli időszakban tart nyitva, ám a pandémia miatt 2022-ig nem nyitja meg kapuit. A resort ugyanakkor látogatható. Az arra járók megcsodálhatják a jégszobrokat, és a SnowExperience365 bárba is betérhetnek egy meleg italra. Ha pedig ebben az évben is megszállna valaki a környéken, a Seaside Glass Villas üvegtetője kiváló rálátást biztosít az Aurora Borealisra.