Tobia Zambotti az emberi testre helyezve szeretné megmutatni, mekkora terhelést okozott a Föld számára az eldobható arcmaszkok gyártása. Az olasz dizájner a divatot hívta segítségül. 

Zambotti couch-19 projektje nem csak ebből az egy kampány elemből áll: korábban egy nagy méretű kanapét töltött meg használt arcmaszkokkal, rávilágítva a Covid-járvány alatt keletkezett, újfajta szeméthalom problémájára. Pufidzsekis alkotásai ugyan ebben a szellemiségben készültek – írja a Designboom.

Miután Izlandon 2021 augusztusában kitört a járvány negyedik hulláma, Zambotti begyűjtött körülbelül 1500 világoskék maszkot Reykjavík utcáiról. A dizájner ózongázzal fertőtlenítette, majd elküldte őket Aleksi Saastamoinen-nek, a finnországi Aalto egyetem divattervező hallgatójának, aki töltelékké "varázsolta" a darabokat.

Zambotti célja, hogy kiemelje ezt az abszurd környezeti problémát, melyeket az eldobható maszkok okoznak. Egy korábbi becslés szerint közel 520 milliárd eldobható maszkot gyártottak, ebből 1,6 milliárd került a Csendes-óceánba szemétként. A szakértők azt állítják, ez 5,5 tonnás műanyagszennyezést jelent, ami a legnagyobb világtenger szennyezésének 7%-át teszi ki.